Сблъсък: Томов и Камбитов с взаимни обвинения

 

Пореден сблъсък между Камбитов и Томов занимава днес Благоевград. В медиите и социалните мрежи оживено се коментират действията и думите и на двамата, а победител в битката не се очертава, защото заигравайки се с търпението на хората и двамата рискуват, да изгубят.

„Войната“, която започна с предизборната кампания и трябваше да свърши в деня на изборите, продължава да се води на всички фронтове.

 

Как започна всичко?

Кметът на Благоевград Румен Томов ще обжалва пред ВАС решението на Административния съд в града, който постанови, че не е излязъл навреме от фирмите си и с това е нарушил закона. Той обяви това в интервю за предаването „Тази сутрин“. Томов бе категоричен, че не е нарушил законовите срокове. Ако ВАС потвърди решението на по-долната инстанция, ще има предсрочни избори за Благоевград, на които Томов ще се яви отново.

Градоначалника  каза още, че е заварил община Благоевград в много лошо финансово състояние и е затегнал финансовата дисциплина. Относно преместването на фестивала „Франкофоли“, той каза, че в разговор с Жерар Понт разбрал, че това се случва по инициатива на Камбитов.  Разходите за въпросният фестивал пък, щели да бъдат внесени  в прокуратурата.

Относно факта, че делото срещу него се води по сигнал на бившия кмет Атанас
Камбитов новият градоначалник каза: „Човек, когато губи, трябва да губи с достойноство.

 

Отговорът

Отговора на екскмета Камбитов не закъсня и той написа гневен пост в социалните мрежи:

„За 8 години не съм си позволил да коментирам моите предшественици, досега не съм коментирал и моя наследник. Днес гледах интервюто му по една от националните телевизии и съм потресен от това, което видях. Видях и чух посредственост, смешни оправдания, откровени лъжи и крещяща некомпетентност.
Този човек не разбира какво говори, не знае какво прави и как да го направи. Оттук нататък ще се случи следното:
1. ВАС ще потвърди решението на АС – Благоевград и ще има нови избори. Единствено и само заради грешката на кмета – много, много елементарна, присъща за кмет на село.
2. Сигурно ще има сериозни корекции по проектите по Оперативните програми, но не защото не са направени както трябва, а защото в момента нищо не се прави. Явно не знаят как, а има крайни срокове. Пример е подлезът при „Грамада“, който не се строи. Грамаждани няма да имат подлез, а Общината подлежи на санкции. Има ред и други примери. Ще припомня само, че ние реализирахме десетки проекти за близо 300 млн. лева и никога не сме имали подобни проблеми.
3. Нещо, което упорито се избягва като тема – ще има криза с боклука и проблеми с проектите с депото. Тук сътвориха такъв батак, който много скоро ще лъсне.
4. За да бъде „Франкофоли“ в София , заслугата е изцяло на новия екип.
5. Колкото до глупостите за лоша финансова дисциплина, има десетки одити от Сметната палата. Между другото това е институцията, която проверява и оценява, и Община Благоевград винаги е била за пример с много високи оценки.
6. Сигналите за „Франкофоли“- преди да пуснете поредния балон, с цел отклоняване вниманието на гражданите е хубаво да знаете, че досега имаше десетина такива сигнала. И фестивалът е проверен от всички възможни институции. Това е поредният балон, който ще се спука, за пример – решението на КПКОНПИ от вчера.
Така че – дерзайте, само че това няма да върне фестивала!

Накрая, Благоевград, стягайте се за избори!
Този път направете разумен, информиран и отговорен избор. Изберете човек, който знае, може и ще работи за Благоевград с поглед напред.
Бог да пази Благоевград!“, завършва постът на Камбитов.

Да потърсим истината

Да започнем с коментираното решение на ОИК. В случаи, като този  с Томов и този от април с Камбитов , ОИК действа при условията на обвързана компетентност, а не оперативна самостоятелност. Съгласно чл. 42, ал.4 от ЗМСМА в тридневен срок от получаване на справката и на документите, удостоверяващи обстоятелствата по чл.41, ал.1, т. 1, 3, 4, 6, 7, 8, 9, 11, 12 и 13, общинската избирателна комисия обявява прекратяване на пълномощията на кмета. Тази разпоредба е императивна и следва да се приложи формално, без каквито и да е тълкувания от страна на ОИК.

Още тогава бе ясно, че едно подобно решение създава възможността да се формира опасен прецедент, който е в състояние да разклати системата на правовата гражданска държава, чиито основи са именно създаването на гаранции за прозрачно и законно управление.

Сега  е важно да се подчертае, че написаното от Атанас Камбитов не е съвсем вярно,  първо в частта с коментарите за предшествениците му, тъй като десетки пъти в медиите бяха публикувани подобни срещу Костадин Паскалев.  Подобни словесни сблъсъци между Камбитов и Паскалев съпътстваха почти цялото управление на бившия кмет.

Преминаваме на частта, в която Камбитов нарича гафа с фирмата на Томов „много, много елементарна, присъща за кмет на село“, може би има основание и разбира се право, да дава определения на действията на наследника си, нещо повече- той самият, има подобен опит, който тогава определяше отново като грешка, само че „техническа“.  За съжаление, съдът не я призна за такава и само преди дни стана ясно, че ОС-Благоевград  постанови отказ,  да бъде обявено за несъществуващо обстоятелство вписването му като управител на „СТАРТ 2015″ ЕООД.

Разликата в двете ситуации е, че при Камбитов вписването като управител бе станало в средата на втория мандат, с ясно съзнание, че това е в разрез със закона.

Както вече писахме, в двата случая ОИК-Благоевград вземат политически решения, в зависимост от това, кой е обекта, извършил въпросното нарушение.

Преминаваме на частта, в която Камбитов казва, че “ ще има корекции по проектите по Оперативните програми, но не защото не са направени както трябва, а защото в момента нищо не се прави…..Ще припомня само, че ние реализирахме десетки проекти за близо 300 млн. лева и никога не сме имали подобни проблеми.“ 

Припомняме, че  миналата година имаше наложената финансова корекция от Министерство на регионално развитие и благоустройство, във връзка със санирането на 12 сгради в Благоевград, която бе потвърдена от съда.  Дело имаше и за  за регионалното депо край Бучино, като там също бяха  констатирани  нарушения при провеждане на обществената поръчка – като   ограничителни критерии за подбор и възлагане, и незаконна методика за  оценяване. Тогава местния ежедневник „Струма“ писа: Община Благоевград е платила милиони левове за 10 финансови корекции, наложени по 8 проекта, финансирани от Оперативна програма „Региони в растеж 2014-2020 г.”.

Относно депото, което Камбитов също коментира е важно да подчертаем, че не сме запознати в детайли, но ако наистина ни очаква криза с боклука, то тогава хората ще потърсят сметка и на настоящи и на бивши управници, затова което са  или не са свършили както трябва. Ако отговорността е на Томов, той ще трябва да я понесе.

И последно, но не на последно място по значение е темата с „Франкофоли“. Камбитов твърди, че новата управа е виновна за това, че фестивалът е преместен в София. Румен Томов пък заяви в национален ефир, че лично Понт е казал, че това се случва по инициатива на Камбитов. Каква е истината в този случай е трудно да се каже, говори се обаче, за съществуването  запис на разговор, който доказвал кой е поискал „Франкофоли“ да бъде изтеглен от Благоевград, което ако е вярно, все някога хората ще разберат. До тогава, вероятно и двете страни ще държат на своята теза.

Забравихте, че хората ви гледат

Докато Румен Томов и Атанас Камбитов се „подкачат“ и обвиняват през медиите и социалните мрежи, трябва да са наясно, че хората наблюдават – виждат, чуват и четат, което не означава, че вярват на всичко.

Търпението на благоевградчани  вече се изчерпва съвсем, а това е много по важно от  политическите амбиции, които всеки момент, могат да се разбият на пух и прах.

Comments

comments