САЩ празнуват 4 юли в обсадно положение

Съединените щати отбелязват днес за 239-и път националния си празник. На този ден през 1776 г. е подписана Декларацията за независимост от Британската империя. Празненствата ще са съпроводени от небивали мерки за сигурност заради повишената терористична опасност. Държавният департамент на САЩ е направил проверка на сигурността на американските дипломатически представителства по света в навечерието на 4 юли, съобщи неговият говорител Джон Кърби, цитиран от ТАСС.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо разпореди затягане на мерките за сигурност в целия щат в отговор на призива за бдителност, отправен от федералното правителство, предаде Ройтерс.

Около 7000 полицаи и почти всички служители на отдела за борба с тероризма ще охраняват празничните прояви в град Ню Йорк.

Повишената бдителност се налага заради терористичните атаки по света миналата седмица, отговорност за които пое джихадистката групировка „Ислямска държава“. Столицата на САЩ Вашингтон бе разтревожена в четвъртък от сигнал за стрелба в комплекс на военноморските сили, който се оказа фалшив.

Comments

comments