САЩ избират 45-ия си президент, вижте как протича изборът

Американците днес ще изберат 45-ия си държавен глава. Близо 219 млн. граждани имат право на глас. Предварителните проучвания показват, че избирателната активност ще бъде около 60-70%. За сравнение, на изборите през 2012 г., когато за държавен глава бе избран Барак Обама, избирателната активност беше малко над 57%.
Двамата основни кандидати – Хилари Клинтън и Доналд Тръмп проведоха напрегната и интензивна предизборна кампания с поредица от дебати.
Изборите в САЩ винаги се провеждат във вторника, след първия понеделник на ноември. За да може да участва в изборите, всеки кандидат трябва да спечели първичните избори и партийната номинация, или да бъде подкрепен от инициативен комитет. Той също така трябва да успее да събере стотици долари дарения за кампанията си.
Вотът в САЩ не е пряк, тъй като американците гласуват в родния си щат, но изборът се прави от Федералната избирателна колегия, в която има толкова гласове, колкото общо представители има в двете камари на Конгреса.
Системата на гласуване е сложна заради разделението на федерални и щатски власти. Така например може да се случи да спечели кандидат с по-малко номинални гласове, както стана през 2000 г. Членовете на колегията са задължени да дадат гласа си за кандидата, спечелил в техния щат, припомня bTV.
Гласовете на всички федерални институции се обработват до края на декември, а на 6 януари се броят от избирателната колегия и в двете камари на Конгреса.
Все още не се знае кой е фаворитът от двамата кандидати. Различни социологически проучвания дават преднина от 3 до 5% на кандидата на демократите Хилари Клинтън, пред този на републиканците Доналд Тръмп. Към 28 октомври кампанията на Клинтън е събрала 1,0681 млрд. долара, а на Тръмп – 512,2 млн. долара.

Comments

comments