САЩ: Активността на ВМФ на Русия в Тихия океан достигна времената на „Студената война”

По думите на началника на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ адмирал Самюел Локлир, Русия възстановява позициите си в Тихоокеанския регион. Адмиралът отбелязва, че за това свидетелстват и увеличения брой учения.
Активността на въоръжените сили на Русия и усъвършенстването на силите за ядрено сдържане в Тихоокеанския регион достигна равнището от времето на „Студената война”, смята началникът на Тихоокеанското командване на въоръжените сили на САЩ адмирал Самюел Локлир

„В последните месеци равнището на активността на Русия се е върнало към равнището от времето на „Студената война”, казва адмиралът, цитиран от вестник Washington Times, на слушания в комисията по въоръжените сили към Камарата на представителите.
По думите му, Русия „възстановява своите позиции” в Тихоокеанския регион във военен и политически план. Адмиралът отбеляза, че за това свидетелства увеличилият се брой военни учения.

Той съобщи на членовете на комисията, че САЩ „знаят, че Русия възнамерява да усъвършенства своите сили за стратегическото сдържане по източното крайбрежие на Русия в северната част на Тихия океан”. По думите му, Москва увеличава влиянието си ви арктическия регион, североизточна и югоизточна Азия. Той съобщи, че във връзка с това разузнавателните служби на Вашингтон постоянно следят дейността на Русия, Северна Корея и Китай в този регион.

Comments

comments