Саркози уговарял по телефона магистрат за доходна позиция в Монако в замяна на информация по дело срещу него

Френски съд разреши тайните записи, които правят достояние на това как бившият френски президент Никола Саркози обсъжда идеята да даде на магистрат доходна позиция в замяна на вътрешна информация по друго разследване за корупция, свързано с финансирането на негова предизборна кампания.
„Обратно на нашите надежди, съдът не подкрепи призива ни за отказ (от тези записи)“, каза адвокат Пол-Албер Ивейн.
Решението на съда е нов удар по Саркози, който по-рано изненадващо съобщи, че може отново да се кандидатира за президент на следващите избори през 2017 г.
Първоначално разследващи са подслушвали телефона му във връзка с подозрения, че е приел незаконни плащания от наследницата на компанията „Лореал“ Лилиан Бетанкур за неговата президентска кампания през 2007 г. През 2013 г. той беше оправдан по обвиненията, че се е възползвал от възрастната жена в момент, в който тя е била прекалено немощна, за да разбере какво прави.
Ала в хода на разследването се появиха нови обвинения, че е обсъждал възможността да даде на магистрата от Апелативния съд Жилбер Азиберт работа в Монако в замяна на информация по делото Бетанкур.
През юли Саркози беше обвинен в корупция, търговия с влияние и нарушаване на секретността по делото.
Всички обвинения срещу бившия държавен глава предвиждат до 10 години затвор, но според правни експерти затворът е малко вероятен, дори и той да бъде признат за виновен.

Comments

comments