Сарафов пред ВСС: Не е моментът сега да провеждаме лов на вещици, да гоним неудобните и да закриляме удобните

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов и разследващия журналист и съосновател на фондация „Антикорупционен фонд“ Николай Стайков.

Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

Сарафов заяви, че инструментите, с които разполага в момента са – ревизия на всички прекратени дела свързани с Божанов и проверка на отказите постановени по сигнали срещу него, както и ревизията и проверката на Софийската районна прокуратура.

Той обяви, че към момента не разполага с достоверна и проверена информация по отношение на наличие на частни клубове и магистратско влияние, на съмнителни контакти на съдии и криминално проявени лица.

„Не е моментът сега да се провежда лов на вещици, тоест да гоним неудобните и да закриляме удобните. Ние трябва да стъпваме на доказателства и, ако се налага да освободим тези колеги“, подчерта изпълняващия функциите главен прокурор.

Припомня ме, че Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб “SS” в столичния квартал “Гео Милев”, свързван с Мартин Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри. Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както – дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари.  Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име, като полицията проверява причините и начина, по който това се е случило.

Comments

comments