Санданчанин отива на съд за кражба на пропан-бутан

Районна прокуратура – Сандански внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Д. Н., извършил престъпление по чл. 202, ал. 2, т. 1 вр. чл. 201 от НК.

От 2008 г. Д.Н. работил като продавач на газ пропан-бутан на бензиностанция в гр. Сандански – обект на дружество „Д.“ ЕООД. Сред основните му трудови задължения били отчитане на фискалните устройства ежедневно и месечно, отчитане на парични средства на касиера на фирмата, получавани от клиентите за действително продаденото от него гориво.

В периода от 01.01.2014 г. до 06.11.2014 г. в различни дни, през които бил на смяна, обвиняемият Н. многократно извършвал дейности, с които въздействал на везната за измерване в пълначната станция при бензиностанция и газстанция „Д.“, като незабелязвано от клиента поставял и премахвал накрайници върху нея. В резултат на това до фискалното устройство достигали стойности, по-ниски от действително зареденото гориво в бутилката, а клиентите плащали сумите, съответстващи на искания от тях обем. По този начин Д.Н. присвоявал от фирмата различни по размер суми.

В началото на м. септември 2014 г. обаче управителят на дружеството възложил проверка за наличностите на газ пропан-бутан на склад, при която установил, че нивомерът показва значително по-малко количество гориво от това, което действително било продадено по документи. Търсейки причината, заедно със специалист по компютърни и софтуерни програми решили да монтират камера в пълначната станция, без знанието на работещите в нея. Впоследствие при преглеждане на записите било установено, че именно обвиняемият Н. извършва действия по поставяне на накрайници върху везната, докато зарежда бутилки.

От заключението на изготвената по делото съдебно-икономическа експертиза е видно, че общият размер на щета, нанесена от присвоителните действия на Д.Н. на „Д.“ ЕООД възлиза на 25 616,10 лв.

Предстои насрочване на делото от съда.

Comments

comments