Сандански избира кмет: Какви послания изпратиха кандидатите до избирателите

След два дни, Сандански ще трябва да избере своя кмет, който в следващите 4 години ще отговаря за развитието на града и хората в него, изборът на хората ще се реши на балотажа, до който стигнаха досегашният кмет Атанас Стоянов и кандидатът на ГЕРБ Стоян Стоев. Както и на други места в страната, в Сандански също не бе избран кмет на първи тур, заради повечето кандидатури и сериозното разпиляване на гласове.

Предизборната кампания там започна още през лятото, когато стартираха първите атаки срещу тогавашния кмет Стоянов, като те идваха от различни места и по подразбиране имаха за цел да разклатят, както него, така и избирателите. Предмет на атаките беше всичко свършено от Стоянов в последните 4 години, но това, което правеше впечатление бе, че всички бяха публикувани в неизвестни сайтове, чиято собственост и автори са неоткриваеми за обикновения читател, което будеше сериозни съмнения за автентичността им.

Тази тактика ескалира с наближаването на предизборната кампания и особено по време на нея. Както стана „модерно“ през последните години, в предизборната кампания се включиха и различни профили в социалните мрежи – едните реални, други откровено фалшиви, създадени само за политически цели. Това сякаш беляза цялата кампания.

Диалог по политики почти липсваше, защото другото заглушаваше застрашително всичко градивно и важно, което трябваше да чуят жителите на Сандански. Това сякаш беляза цялата кампания.

И така, в море от фалш и суета, в обвинения за страхуване, за купуване, за манипулиране се стигна до 29-и октомври, когато част от участниците отпаднаха и останаха двама.

Нека погледнем към кандидатите, които ще се борят за доверието на хората в неделя , на 5-и ноември – Атанас Стоянов и Стоян Стоев. Единият с мандат зад гърба си и самочувствие от свършеното и друг- със сериозни амбиции да седне на кметския стол в курортния град и да го върне на ПП ГЕРБ, която през 2019 год. го изгуби, именно от Стоянов.

Още в началото на кампанията, Стоянов даде отчет за всичко, което е постигнал екипът му, отчете реализирани проекти, разработените нови проекти и направи впечатление, че във всичките му публични изяви, той признаваше какво не е успял да свърши с нескрита самокритика. Публикациите в страницата му бяха концентрирани върху община Сандански, върху работата в последните 4 години, в предизборната програма и новите проекти, които иска да реализира през втория мандат.

Липсваха всякакви коментари от Стоянов за останалите опоненти, липсваше и критика към тях. В края на кампанията, Стоянов коментира единствено една грозна акция, целяща да манипулира хората в Сандански – непознати лица с качулки лепят по стъклата на автомобили в града лепенки с номера на Стоянов. Една изключително дребна и низка акция, показателна и за авторите и, които към момента не са известни, но със сигурност имат отношение към някой от кандидатите. Припомняме, че такава провокация имаше преди време и в София, и явно някой предизборен щаб е взаимствал идеята.

Стоян Стоев от своя страна, водеше по-различна кампания, съсредоточена върху критиките към предишния кмет. Стоев  презентираше и своята програма, идеи за развитието на Сандански, проекти, които смята, че може да реализира, но винаги, някъде в края на всичко казано се появяваше едно „захапване“ на Стоянов и критика, по отношение на управлението му, което вероятно е ПР-стратегия и има за цел да привлече по-критично настроените избиратели.

Няма да е редно да не признаем, че щабът на Стоев бе изключително активен, както на терен, така и в социалните мрежи, където имаше пламенна защита на идеите му и разбира се, жестока критика към основния опонент – Атанас Стоянов. Стоев използва и няколко теми, предизвикващи бурни дебати сред местните жители – нов проект за басейна в града, продажбата на сградата на санаториума в града и други.

Нито веднъж не се спомена обаче, че само до преди 4 години Сандански се управляваше от друг представител на ГЕРБ и част от проблемите, които и днес стоят на дневен ред са останали в наследство от тогава.  Може би, никой представител на партията не иска да си спомня за скандалите около хора, свързани с ГЕРБ в града, които преди няколко години буквално взривиха държавата, още повече, когато под сурдника в града се говори, че част от тези хора стоят и зад настоящия кандидат и са решени да „се върнат в играта“.

Междувременно, в Сандански се появиха мъже, които не са местни, изглеждат леко страшни, заради телосложението и татуировките, които имат и се заговори, че са част от наказателни бригади на един от големите „босове“ в подземния свят на страната, хора, които са известни като членове на футболни агитки от София. Каква беше целта на гастрола им в курортния град и имаше ли за цел да респектира местните хора в услуга на някой от кандидатите, доколкото знаем, полицията тепърва ще установява, защото разполагаме с информация, че има сигнали, подадени до органите на реда.

Гастролираха и репортери от други места, които необяснимо защо, не зададоха въпроси на нито един от останалите кандидати за кмет, а бяха насочени само и единствено към Стоянов. Разбира се, свободата на словото трябва да бъде неприкосновена, но предвид ситуацията и тенденциозността, имаме право да се съмняваме в обективността на питащите и причините за присъствието им именно в Сандански. Всеки интелигентен човек може да прецени сам ситуацията, като само проследи архива на въпросните репортери, политиците, на които задават въпроси, и тези, на които никога не задават и не критикуват.

В края на кампанията, буквално в последните дни преди балотажа дойде и една покана от страна на Стоян Стоев към Атанас Стоянов за дебат. Много щедро, Стоев предложи на опонента си да определи мястото, условията и начина на провеждане на дебата, който самият той бе насрочил за петък /03.11.2023 г./ последният ден от предизборната кампания. Позволяваме си да се усъмним в идеята, просто защото измина повече от месец от началото на тази кампания, а до момента такъв дебат не бе иницииран. Хората в Сандански заслужаваха да видят сблъсък на идеи и политики, но преди опустошителната компроматна война, а не след нея, защото каквото и да си говорим, компроматите и манипулациите умориха местните хора през последния месец.

Изборът в неделя е съдбовен, за града и за хората. Само след два дни, хората в Сандански ще трябва да решат в каква посока ще поеме града им в следващите 4 години, а това е огромна отговорност. От активността им пък зависи честността на вота и неутрализирането на купения и контролиран вот, какъвто несъмнено ще има. Най-важното е, всеки избирател да съди кандидатите по делата, а не по думите им, защото в днешно време всеки може да говори красиво, малко са тези, чиито действия са насочени към добруването на гражданите.

 

Comments

comments