Самотата и социалната изолация увеличават с 30% риска от инсулт

Самотата и социалната изолация увеличават с 30% риска от инсулт и коронална болест на сърцето – две от основните причини за смърт и заболявания в богатите общества, това показват резултатите от проучване на учени от университетите в Йорк, Ливърпул и Нюкасъл, цитирано от The Guardian.
Сравнявайки ефектите от самотата с познатите рискови фактори, като например тревожност и стресираща работа, учените достигат до извода, че социалните контакти са изключително важни за здравето и благоденствието.
Не за първи път самотата е била свързана с отслабване на имунната система, високото кръвно налягане и преждевременната смърт, но потенциалното ѝ влияние върху риска от сърдечносъдови болести и инсулт досега съществуваше единствено като хипотеза. Новите данни показват, че самотата и социалната изолация увеличават с 29% риска от сърдечен удар и с 32% опасността от инсулт.
„Нашето проучване показва, че намаляването на самотата и социалната изолация може да има важна роля в превенцията на две от най-често срещаните болести в богатите общества“, съобщават учените.

Comments

comments