Сакскобургготски : Не застрашавам републиката!

Църквата е една институция, която е изцяло независима, коментира Симеон Сакскобургготски решението на Светия Синод при молебени да се споменава името му като цар на българите.
„Не става и въпрос за обида. Всеки има право да тълкува. Но пак казвам, че трябва да имаме, да е ясна историята, каквато е била. Дали носи човек една титла или изпълнява дадената длъжност, това са съвсем различни работи. Нито застрашавам републиката по никой начин, пък мисля, че съм си доказал и аз моята лоялност към републиката, служейки ѝ като премиер, нито пък трябва някой да се почувства обиден“, заяви Сакскобургготски.
„Трябва да се върнем много по-назад, 1946 г. и оттам вече всеки да разбере за какво става реч. Не виждам защо това се превръща в такава, как да кажа, дискусионна материя за нещо, което е изцяло дори не светско, в смисъл такъв да засяга или да превъзбужда толкова хора, пък и в много случаи изкуствено“, коментира още той.
„Трябва да попитате хората, който е прочел историята, мисля, че е наясно дали съм цар или не. Интересно е да се видят реакциите, понякога са малко пресилени и извън контекста, но те са право на всеки един човек“, настоя Сакскобургготски пред БНТ, като добави, че е изпълнявал всевъзможни функции, „но това е разбиране за усещане и възпитание“.
Той даде пример с президентите, които дори и да са бивши, ги наричаме: Господин президент!
„Не виждам какво толкова е застрашаващо. Това е решение на църквата. Не виждам защо трябва да търсим сложни тълкувания, интерпретации. Дали църквата е близо днес до хората, всеки един от нашите сънародници си има мнение за това. Църквата е институция, наскоро преди няколко дни чествахме 1150 г. от покръстването, мисля, че това стига като гаранция, че е една трайна институция, която е много важна във всяка една държава. Вярата е нещо, което е много важно“, каза още Сакскобургготски.
На въпрос дали се връща в политиката, каквито догадки също разбуниха медийното пространство той отговори отрицателно.
„Това са феноменални фантазии и митове. Всяко нещо си има момента, идеята за връщане в политиката като политика е нещо по-скоро в реда на фантазията, но не и реалното. Ролята ми е друга в момента, търся да бъда полезен на обществото, а не да предизвикам кавги и да се делят хората, както се претендираше с темата покрай църквата.
Каузата ми е България, в която съм се родил. Наистина на моята възраст съм видял какво ли не, та да търся и да се нуждая от нещо. Успехите, това са неща, които ни засягат всички далеч повече“, подчерта Сакскобургготски.
За Русия той отчете, че това е много чувствителен въпрос и трябва да сме наясно с приоритетите ни в политиката. Попитан дали ни пречи по-предпазлива позиция към Русия, Сакскобургготски отговори, че е човек на диалога и е добре да изслушваш другия и да поддържаш едни нормални отношения, защото оттам нататък може много неща да се избегнат.
За това дали ще ходи на парада на 9 май в Москва, Сакскобургготски отново даде отрицателен отговор: „Такива слухове се бяха пуснали и неща, които надминават и болнавото въображение. Не съм бил канен в Москва през всичките години от Втората световна война, което е логично. И сега изведнъж тръгвам на честванията на 9 май, това са слухове, които се пускат умишлено. Слухове, теории се вадят от едно време за русофобство и русофилство, Боже мой, това се преодолява и се гледат интересите на страната“, добави Симеон Сакскобургготски.
По отношение на оценката му за управлението на страната в момента той каза, че нашите приоритети са най-важното.
„От друга страна, без да правим оценка на една или друга коалиция, коалиционното управление е по-здравословно и по-интересно в една страна. И гражданите трябва да положат усилия, за да вървят нещата, а не само да чакат отгоре нещо и да го критикуват. Препоръката ми си остава, това е да се оглеждаме и да намерим за дадени проблеми как са ги решили други страни или къде дадената тема най-добре функционира, оттам вече по какъв начин може да се намери начинът на приложение“, заключи Сакскобургготски.

Comments

comments