Русия удари Киев по време на посещението на Гутериш

Руски ракетни удари бяха нанесени по Киев в четвъртък вечер, докато генералният секретар на ООН Антонио Гутериш е на посещение там. Това е първият подобен обстрел на украинската столица от средата на април, съобщиха от кабинета на президента и кореспонденти на АФП.

„Ракетни удари в центъра на Киев по време на официалното посещение на @antonioguterres“, написа в Туитър канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, а кореспонденти на АФП чуха взрив и видяха дим и пламъци в района на градския център.

Последва реакция на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел.

„/Аз съм/ шокиран и ужасен от руските ракетни удари по Киев и други украински градове. Русия отново демонстрира грубото си незачитане на международното право, като бомбардира града, докато генералният секретар на ООН @antonioguterres е на визита там след българския премиер @KirilPetkov.”, написа Борел в Туитър.

БГНЕС припомня, че Киев е сравнително спокоен град през последните няколко седмици, след като Русия съсредоточи усилията си върху превземането на източната част на Украйна. Но това приключи вчера.

За вражески обстрел по жилищна сграда в центъра на Киев се разбра първо от съобщение в Telegram от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. В 20.13 часа бе съобщено за пожари, предизвикани от бомбардировката в Шевченковския район на столицата.

Пожарът в 25-етажната сграда е потушен към 21:25 часа, след като е изгорял на обща площ от 100 кв. м и е довел до „частично унищожаване“ на 1-ви и 2-ри етаж.

Пети души са били спасени, а над десет – ранени. /БГНЕС

Comments

comments