Русия разполага зенитни ракетни комплекси в Сирия

Русия ще използва всички средства, за да осигури безопасност на полетите над Сирия. В базата Хмеймим ще се прехвърлят зенитни ракетни комплекси.

Русия ще изпрати зенитна ракетна система С-400 „Триумф“ във военновъздушната база Хмеймим в Сирия, където е разположена руската авиационна групировка. Това съобщи днес пред колегиум на министерството на отбраната в Москва министърът Сергей Шойгу.

Това става „по решение на върховния главнокомандващ с цел да се осигури противовъздушна отбрана по всички направления“, уточни Шойгу, цитиран от ТАСС и БТА.

Ракетите С-400 са на въоръжение в руската армия от 2007 година.

Русия ще използва в Сирия всички средства „с цел подсигуряване на полетите“, включително зенитни комплекси С-300, каза междувременно пред журналисти самият президент Владимир Путин по време на работно посещение в уралския град Нижний Тагил, център на важна промишлена зона.

Щурманът на руския самолет Су-24, свален вчера над Сирия, е спасен от специални армейски части на Русия и на Сирия и след 12-часовата операция е доставен тази нощ в руска база – „жив и здрав“, информира Шойгу.

Екипажът на Су-24 и всички участници в операцията ще получат руски държавни награди; командирът ще бъде удостоен посмъртно със званието Герой на Русия, съобщи руският президент Путин.

Comments

comments