Русия остава вън от Олимпиадата в Рио

Руските спортисти е възможно да не бъдат допуснати до олимпийските игри в Рио де Жанейро. Причината е доклад, според който Кремъл е подкрепял мащабната политика за използването на допинг. Световната антидопингова агенция препоръча официално на Международния параолимпийски комитет и Международния олимпийски комитет да не допускат руските спортисти в Рио.
Независимият доклад сочи, че е имало държавна подкрепа за руските спортисти по време на олимпиадата в Сочи през 2014 г. Ръководителят на допинг манипулациите Григори Родченков е дал пълни признания за случилото се. Той е заявил, че десетки руски спортисти са били подложени на програмата за допингиране с подкрепата на тайните служби в Русия.
Нарушенията включват дори и подмяната на положителни тестове. „Комитетът вероятно ще излезе с решение още утре след разкритията за този шокиращ и безпрецедентен удар по спорта“, заяви Томас Бах, президент на МОК. Бах каза още, че няма да има колебания при налагането на най-тежките наказания.
Руският президент Владимир Путин коментира, че „допинговият скандал“ е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. „Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата: да се превърне спорта в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите“, се съобщава в изявлението на Кремъл.

Comments

comments