Русия и Турция прекратяват преговорите за „Турски поток”

Русия и Турция са прекратили преговорите за реализиране на газовия проект „Турски поток“, като се позова на Ройтерс, турския телевизионен канал „Хабертюрк“ и руски медии.
Преговорите между Русия и Турция по проекта за подводен газопровод, известен като „Турски поток“, са замразени, съобщи „Ройтерс“. Турски официални източници казват за агенцията, че основната причина е, че Москва не е подписала споразумение за намаляване цената на руския газ за турския пазар.
Според руски източници двете страни не могат да се договорят и за размера на проекта – „Газпром“ настоявал той да се реализира и с четирите си тръби, докато турците искали да се започне с една тръба, а после да се види има ли смисъл от повече. Затова и турската страна говори само за първата тръба, която трябва да излиза на черноморския европейски бряг на Турция. Освен това турците не искали да се ангажират със статут на страна, пренасяща руски газ за Европа.
След провала на „Южен поток“ заради противоречията с европейското законодателство за свободен пазар, Русия се зае активно с проекта „Турски поток“, който заобикаля не само Украйна, но и България, като предвижда тръбопроводи по дъното на Черно море до Турция и оттам през Гърция към Централна Европа.
Началото на строежа се планираше за миналия месец, а на експлоатацията – от края на 2016 година, припомня „Ведомости“. През последните месеци обаче „Газпром“ не можа да се договори с турския си контрагент – „Боташ“, за цената на руския природен газ за турския пазар.
В края на февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз заяви, че руската страна е обещала 10% отстъпка или 366 долара на хиляда кубически метра. Председателят на „Газпром“ Алексей Милер потвърди договорката през май. Турция обаче продължи да се пазари, като поиска същата цена, от която се ползва Германия, отбелязва „Ведомости“.
Според украински сайтове сделката е била „провалена“ не от Турция, а от Русия.
Изданието „Газета.ру“ посочва, че реализацията на „Турски поток“ не е провалена, но „може да бъде отложена за неопределено време“. Руското издание цитира експерти, според които проблемите пред „Турски поток“ ще помогнат на Украйна с това, че ще отслабят позициите на Русия в преговорите с украинците и Евросъюза за по-висока цена за транзитирането на руския газ.

Comments

comments