Русия и Китай мътят нещо в Средиземно море

Китайските военноморски сили ще проведат учения в Средиземно море заедно с руските си колеги, съобщи Ню Йорк Таймс, като се позова на информация от военното министерство в Пекин. Говорителят на ведомството посочи, че в занятията ще се включат кораби, които патрулират в известните с пиратски нападения води около Африканския рог. Става въпрос за спомагателен кораб и две фрегати. Плавателните съдове ще отработят навигация, снабдяване, ескорт и стрелба.

Това не е първо навлизане на китайски бойни кораби в Средиземно море – през 2011 г. няколко съда подпомогнаха евакуацията на над 30 000 китайски работници от Либия, а през 2014 г. Пекин изпрати своя фрегата за операцията по премахване на запасите от химическо оръжие на Сирия.

Въпреки това, експерти посочват, че Китай за първи път участва в учения в Средиземно море и е знаково, че го прави съвместно с Русия. Това може да се тълкува като демонстрация на Москва, че не е в международна изолация и е в състояние да провежда военни маневри.

Не е ясно кога точно ще започнат ученията, но вероятно ще бъдат след 9 май, когато пред погледа на китайския президент Си Дзинпин голям китайски контингент също ще марширува на Червения площад.

Comments

comments