Русия засили обстрела в Донецка област, според Лондон подготовката на референдум напредва

Контролираните от Украйна градове в Донецка област са подложени на сериозен обстрел от руските сили, съобщава армията на Киев, като твърди, че напредъкът по повечето направления е осуетен.

 

Съобщенията от генералния щаб на украинската армия следват застоя от последните седмици, в който Русия и сепаратистите напреднаха едва по няколко километра в повечето направления. В края на миналата обаче се разбра, че Русия готви по-интензивни бомбардировки, за довърши превземането на Донбас.

 

На прицел според Украйна е Авдеевка, едно от средоточията на украинските сили край Донецк още откакто сепаратистите обявиха създаването на „народни републики“ в части от двете области, известни като Донбас (Донецка и Луганска), през пролетта на 2014 г.

 

Армията на Киев говори за „ожесточени сражения“ в няколко района.

 

За руски атаки се съобщава и в различни точки извън Донбас, от Североизточна до Южна Украйна – от Сумска област и Харков до Никопол и Миколаив (Николаев).

 

Референдум се готви, но дали ще се състои

 

Междувременно британското военно разузнаване съобщи в ежедневната си сводка, че Русия „вероятно е в напреднал етап на планиране“ на референдум за присъединяване на „Донецката народна република“.

 

Припомня се, че ръководителят на „ДНР“ Денис Пушилин обеща миналата седмица да обяви точната дата след „пълното освобождаване“ на Донецка област, за чиято територия претендира „републиката“. Говори се и за разследвания, според които целта е да се гарантира поне 70% подкрепа „за“ присъединяване към Русия.

 

„Не е известно обаче дали окончателното решение да се пристъпи към гласуване е взето“, пише британското министерство на отбраната.

Comments

comments