Русия: ЕС защо мълчите за ситуацията в Македония?

Русия си позволи да разкритикува Европейския съюз, че не се отнася с необходимата загриженост към ситуацията в Македония. При посещението си в Сърбия руският външен министър Сергей Лавров настоя Брюксел да се ангажира с проблема.
Визитата на първия дипломат на Москва в Белград е водеща тема в македонските медии в навечерието на най-мащабния опозиционен протест срещу затъналото в корупционни скандали управление на Никола Груевски, съобщава БНР.
Близките до правителството медии влизат в тона на руския външен министър Лавров, като посвещават задълбочени анализи на конспиративната теория, че политическата криза в Македония се дължи на изграждането на газопровода от Москва „Турски поток”.
Междувременно, даже коалиционният партньор на Груевски в управлението, албанската партия ДСИ на Али Ахмети, изостави своя партньор в изолация, призовавайки своите симпатизанти да се включат в антиправителствения митинг.
Българският културен клуб в Скопие – най-влиятелната организация, обединяваща българите в съседна Македония, отправи апел към сънародниците ни в югозападната ни съседка да излязат утрешния протест.
„Ние атестирахме на Македония, че тя покрива политическите критерии, преди известни години. В момента имаме крачка назад. Вече не сме сигурни, че Македония покрива политическите критерии за членство”, коментира пред националното радио евродепутатът Андрей Ковачев, който смята, че случаят в Куманово трябва да бъде предмет на сериозно разследване.

Comments

comments