Румяна Бъчварова: Осъществяваме много строг контрол по границата

„Осъществяваме много строг контрол по границата”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова. Според нея бежанската криза е най-голямото предизвикателство от началото на века за Европа.
„Търсят се решения на всички нива. Ние очаквахме това развитие на ситуацията”, заяви Бъчварова.
По думите ѝ българските власти отдавна следят ситуацията.
„Най-апокалиптичният вариант е да има такъв поток като в Македония. Разработили сме мерки, непрекъснато следим ситуацията. Смятаме, че рискът това да се случи през нашата страна е нисък. Всички знаят, че българските граници се пазят добре”, заяви Румяна Бъчварова.
Тя подчерта, че бежанците, чиято цел е Западна Европа, не минават често през България, тъй като не са сигурни, че скоро могат да стигнат до дестинацията, която ги интересува.
„Според нас това е по-малкият риск, но непрекъснато следим какво става. От днес с присъствие се включва и българската армия”, допълни вътрешният министър.
Според Бъчварова не можем да ограничим достъпа на бежанците в България, защото така ги лишаваме от техните права, но когато влязат в страната ни, трябва да бъдат регистрирани. Процентът на регистрация на бежанците у нас е много висок.
„Има и опасност свързана с чуждестранните бойци, с терористи. По този начин пазим и нашата сигурност”, заяви Бъчварова.

Comments

comments