Румяна Бъчварова: Книжката на виновния шофьор да се отнема веднага

След поредицата катастрофи по празниците и трагедията с прегазения Петьо в Панагюрище министърът на вътрешните работи и главният секретар на МВР са обсъдили възможността за внасяне на законодателно предложение, според което да се отнемат книжките на шофьори, нанесли средни телесни повреди. Това съобщи в сутрешния блок на bTV вицепремиерът Румяна Бъчварова.
„Очевидно трябва да се повиши строгостта на тези мерки”, каза Бъчварова. Тя обеща, че ще разпореди проверка по твърденията на Христо Христов – ударен от бизнесмена Цветан Пъков две години преди трагедията с Петьо. Както БЛИЦ съобщи, Христо обясни, че разследващ полицай го е убедил да се откаже от дело срещу шофьора. Бъчварова ще провери дали тече проверка и, ако няма, ще назначи. „Хубаво е, че той спомена име”, каза тя.

Според вътрешния министър за превенция на подобни трагедии е много важно да се наблегне и на видеонаблюдението, тъй като „не може полицаи да бъдат сложени навсякъде”.

Бъчварова смята, че идеята полицаите да се пращат в различни населени места за по-голяма ефективност срещу битовата престъпност не е лоша, но припомни съпротивата при предложение за разместване на униформени само в София.

Вицепремиерът коментира и предложението на премиера за промяна в Конституцията заради съдебната реформа: „Важно е да се промени системата, по която се управлява съдебната власт. Ние не променяме съотношението между властите.

„Първо се изисква голям дебат, второ се изисква Велико народно събрание – обществото ни не би могло да си го позволи. Аз бих го нарекла сътресение – свикването на Велико народно събрание”, посочи тя.

„Водили сме разговори с нашите партньори. Тепърва предстоят консултации с опозиционните партии”, обясни Бъчварова. Тя очаква БСП да гласуват против предложенията.

„Много е възможно нашето предложение да не мине, да не успеем с няколко гласа. Ние искаме да се опитаме и това е нашата отговорност за проблемите, които съществуват”, заяви вицепремиерът.

Comments

comments