Румънски дипломат: Австрия играе двойна игра между ЕС и Русия, това са антиевропейски полумафиотски действия

„Нека бъдем много ясни. Това са антиевропейски, полумафиотски държавни действия. Австрия в цялата си политика играе двойна игра между Европейския съюз и Русия, както двойна игра играе Унгария, както двойна игра, но по-малко видима за нас, играе Кипър. Както и Франция и Германия играят халф-дабъл игра. Всички тези страни, за които ви говоря, са инфилтрирани от Москва на ниво управление.“ Това обяви в интервю за Радио Тимишоара бившият посланик на Румъния в Мароко и Португалия и университетски професор Василе Поповичи.

Ветото, което Австрия постави на Румъния, заедно с България, предизвика огорчение в Букурещ и остри реакции, които в някои случаи излизат извън дипломатическия език. Още в четвъртък вечерта министърът на външните работи на Румъния Богдан Ауреску извика в сградата на министерството посланичката на Австрия и ѝ връчи протестна нота заради „необоснованото и неприятелско отношение на Австрия“ по въпроса за приемането на Румъния в Шенген.

Кадри като Поповичи, които вече не са в активната дипломация, бяха далеч по-несдържани и откровени в реакциите си. „Добър момент е Румъния да покаже силата си. Дипломацията не се прави чрез преговори и отстъпки“, заяви бившият посланик.

Въпреки че Австрия твърди, че е гласувала против влизането на Румъния в Шенгенското пространство от съображения за сигурност, Василе Поповичи смята, че зад ветото стоят икономически причини, както през 2004 година. Тогава Румъния искаше да стане член на ЕС, Австрия се обяви против, а после се предложи за „адвокат“ на страната за членството ѝ в съюза.

„Как се случи това огромно чудо? С факта, че Румъния изтъргува приватизацията на Petrom в полза на OMV. Тогава очевидно загубихме в полза на Австрия огромни енергийни и финансови ресурси в полза на едно първокласно австрийско предприятие. И в този момент, като на магия, Австрия стана адвокат на Румъния“, представи своята версия Василе Поповичи по Радио Тимишоара.

Поповичи предполага, че и сега има икономическа миза. Това, което австрийците искат в този момент, според „интимното убеждение“ на дипломата, е експлоатацията на газ в континенталния шелф на Черно море. „Така че те искат, да го кажем направо, ново прасенце“.

На въпрос как би се справил с въпроса за Шенген, ако сега беше посланик във Виена, Поповичи каза, че в момента Румъния е изпратила в Австрия „най-добрия посланик, който имаме“. На този фон той недоумява защо в Букурещ не е предвиден австрийският ход. Според дипломата румънското правителство е трябвало да окаже натиск върху големите австрийски компании, разположени в Румъния.

„Те имат три-четири много големи предприятия с много големи икономически интереси. Тези предприятия не биваше да бъдат предприятия, които оказват натиск върху румънското правителство, а обратното. Не трябваше да идват при нас и да казват: „Това искам и ако не ни удовлетворите, вотът ще бъде отрицателен“. Посоката на движението трябваше да е обратната. Ако австрийският вот не е в полза на Румъния, вие сте тези, които ще загубите“, добави Поповичи.

Въпреки всичко станало в четвъртък бившият посланик на Румъния в Португалия и Мароко е на мнение, че отхвърлянето на Румъния няма да увеличи процента на евроскептиците в Румъния.

„Не вярвам, защото го видях от дългия процес на присъединяването ни към Европейския съюз. Ние се присъединихме към всички тези органи, от които зависи нашата сигурност и просперитет, след първата вълна. И тогава ми се стори, че населението загърби отказа и прояви стоицизъм. Ние също идваме от дълъг път. Нашият комунизъм беше много по-суров от комунизма на всички държави около нас. Населението на страната ни е научено да търпи. Така че не мисля, че ще се случи антиевропейско движение. Не вярвам в това“, каза Василе Поповичи.

Comments

comments