Румен Радев положи клетва пред парламента като президент

Новоизбраният президент Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха клетва пред Народното събрание. Тя се полага три дни по-рано, за да може между полунощ на 22 януари, когато изтича мандата на стария президент Росен Плевнелиев и на 23 януари, когато новият встъпва в длъжност, да има кой да обяви извънредно положение при необходимост.

„Позволете ми първо да благодаря за доверието да бъда президент на държава с 13 века история, на народ, който отказва да се смири пред политическите страсти. Мнозина днес казват, че времената са трудни, но животът изглежда подреден, когато се разказва в минало свършено време. Милионите граждани трябва да осъзнаят собствените си интереси, да отстояват дори непримирими позиции в името на добруването на България. Такава е логиката на демокрацията. Държавност се гради с натрупване. Всяко поколение има своите изпитания. Преходът се оказа нашият жребий. Икономическите реформи, макар и болезнени, доведоха до превръщането на плановата икономика в пазарна“, коментира Радев.

По думите му мнозина хора днес не виждат смисъл да гласуват. „Партиите са повече от идеите в България“, допълни той. „Отчуждението на гражданите от политическата класа е благодатна почва за популизъм“, добавя Радев.

Според него проведеният референдум през ноември 2016 г. показа, че българите искат личности в парламента. „Реформата на Изборния кодекс не трябва да създава повече проблеми, отколкото се опитва да реши. Трябва да се ограничат парите на партиите чувствително. Липсата на справедливост е друг структурен проблем на обществото и голямата пропаст между бедни и богати, между хората в градовете и селата, безнаказаната корупция и злоупотребата с власт. Това са основните мотиви за голямата емиграция“, каза Румен Радев.

„Правосъдието е бавно и има усещане за безнаказаност. Считам, че съдебната реформа трябва да бъде приоритет на следващото Народно събрание. Необходими са решителни антикорупционни мерки. Няма как да се справим с корупцията и несправедливостта, без непримиримостта на обществото.
Несравними са шансовете на дете от големи град, с тези на дете от село. Българските лекари масово емигрират, системата се нуждае от строг контрол“, добави новият президент.

„Българската наука е сред недолюбваните деца на прехода. Налага се оптимизация във висшите училища. Местата за студентите са повече от работните места на пазара. Културата е другият стожер на националната идентичност. Държавната подкрепа е задължителна в епохата на глобализацията“, каза още Радев.
Относно пазарната икономика той обобщи, че българската икономика изглежда устойчива. „Погледът на обикновения гражданин обаче вижда друго. Десетки българи са на гурбет, за да изкарват прехраната си. Корупцията и несигурната среда спират инвеститорите. Бедността на хиляди българи е причина за увеличаване на престъпността. Българите заслужават достойно заплащане“, каза Румен Радев.

„Преходът е тежко изпитание за българите, но не бива да изоставяме най-бедните хора в този момент. Именно слабите поддържат будна нашата човечност. Нерешените проблеми прераснаха в опустошителна демографска криза“, смята президентът.

„Трябва да създадем условия младите да останат в България, да създават семейства и да работят тук. Сънародниците ни зад граница трябва да усещат подкрепата ни, независимо в кой край на света се намират“, добави Радев.

„Ще следя институциите да работят за дългосрочните цели на страната. Ще бъда президент на всички българи, независимо от религия, партийна принадлежност и етнос. Националната сигурност е всеобхватна система. България днес е член на ЕС и НАТО. Това е стратегически избор, който не трябва да бъде поставен като въпрос. Външната ни политика трябва да се формулира у нас и да се отстоява навън, а не обратното. Тази политика трябва да печели приятели и партньори, а не врагове“, добави президентът.

„Изминалата година бе белязана от британския вот за напускане на ЕС. Нарастват антиевропейските настроения. Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена“, добави Радев.

„Мигрантската криза изисква обща и решителна европейска политика. За момента има отделни действия, но не и цялостна политика. България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, което я определя като буферна зона“, каза Румен Радев.

„Вярвам, че резултатите от изборите в САЩ и новата политическа конюнктура в света дават надежда за скоростно подобряване на диалога. В съседна Турция бе осуетен опит за преврат. Терористичните атаки започнаха да се увеличават. Сигурността се превърна в приоритетна задача“, добави президентът.

„Необходими са усилия за гарантирана на професионалната подготовка и мотивацията на служителите на МВР и службите за сигурност. Като върховен главнокомандващ ще работя за изграждане на въоръжени сили, които да гарантират суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната“, каза новият президент.

„Финансовото осигуряване на превъоръжаването е необходимо. Решаването на трудните с десетилетия проблеми изисква последователен подход. Трябва да е ясно, че граждански контрол не означава гражданско управление. Ще работя за подобряване на социалния статус на военнослужещите. Ще настоявам за водене на реална война подготовка, като важен елемент от съвременните отбранителни способности“, добави Румен Радев.

„Скъпи съотечественици, вие ми поверихте най-отговорната мисия. Да си българин е чест. Убеден съм, че с таланта на нацията, с ясна визия, с общи усилия, ще превърнем България в модерна държава, в която младите ще могат да сбъдват мечтите си“, завърши новият български президент.

Comments

comments