Румен Радев освободи началника на НСО

618x412

Президентът Румен Радев освободи ген. Ангел Антонов от длъжността началник на Националната служба за охрана. Антонов подаде оставка на 31 януари, като мотивът за напускането му беше обявен като „преминаване на работа по Закона за дипломатическата служба“.

Очаква се той да бъде назначен за генерален консул на България в Санкт Петербург.

Държавният глава е посочил полк. Росен Тодоров (в момента – зам.-началник на НСО) за временно изпълняващ функциите на ръководител на охранителното ведомство.

Тодоров е роден на 13 юни 1968 г. в Брезник, завършил е ВНВУ „Васил Левски“ със специалност „Войсково разузнаване“. Офицер в Българската армия е до 1992 г., след което се прехвърля на служба в НСО. От 2016 г. е началник на отдел 3 в службата. Малко по-късно е назначен за заместник-началник на НСО с указ на президента Росен Плевнелиев.

Все още няма информация кога ще бъде излъчен титуляр за поста. Назначението му е в правомощията на Румен Радев, но след съгласуване с Министерски съвет.

В момента Военната прокуратура извършва проверка на ръководството на НСО заради сигнал за злоупотреби. Резултати от нея все още не са обявявани публично.

Освобождаването на Ангел Антонов се случи ден след изтичането в пресата на информация, че полицаи от Жандармерията са спрели по грешка служебен автомобил на НСО, в който се е намирала Първата дама Десислава Радева.

Comments

comments