Румен Радев: Нужна е единна национална система за управление при кризи

Трябва да имаме единна национална система за управление при кризи. Това каза президентът на България Румен Радев пред журналисти на ГКПП „Дунав мост“ при Русе, където посети подкрепителния пункт, разкрит от БЧК, в който доброволци, съвместно със служители на общината, посрещат и осигуряват помощ на влизащите у нас украинци.
По думите му има проверка на бомбоубежищата у нас, на плановете за тяхното възстановяване, но това е най-малкият проблем.
„Трябва да имаме работеща система при всяка една ситуация и съответната нормативна база“, каза държавният глава.
Той припомни, че законът за управление при кризи е отменен през 2009 г., но няма какво да го замести към момента.
„Имаме много работа и ще я придвижим бързо. Идеята е да има подготовка на органите, на пунктовете и на плановете за управление, на моделите за работа при кризи и на тяхната адаптация, както и на подготовка на населението какво да прави при кризисна ситуация“, каза Радев.
Той посочи, че преди години е имало подобни програми, които са се изучавали в училище, но те са отпаднали.
„Явно трябва да върнем и този тип обучение. Очаквам правителството да предприеме неотложни мерки, както и законодателите. Това са общи усилия. В момента имаме затруднена координация и това личи винаги, когато стане криза“, заяви президентът.
В отговор на журналистически въпрос Радев каза, че е логично да има среща между президентите на Русия и Украйна.
„Виждаме, че от двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Неслучайно казах, че Русия може и да спечели тази война, но тя не може да спечели мира. Не се печели мир с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни. Все повече осъзнават, че преговорите са решението. България има основания да претендира да бъде място за едни такива преговори, но това трябва да стане с координация с Европейския съюз, нужен е единен европейски подход“, коментира Радев.
По думите му включването на България в списъка на неприятелските държави е „едно неудачно решение“.
Президентът Румен Радев каза още, че очаква по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаване на документи за самоличност на хората от историческата ни диаспора.
По-рано днес президентът Радев посети общинския кризисен център в Русе, където се настаняват бежанци от конфликта. Преди това проведе работна среща с кмета на града Пенчо Милков, с областния управител Анатоли Станев и с представители на компетентните институции и структури на местно ниво, ангажирани с оказването на подкрепа за хората, които търсят спасение в България от военните действия в Украйна.

Comments

comments