Румен Овчаров: БСП ще спечели, ако се въведе задължително гласуване

БСП стяга редиците, но основният въпрос е да се каже защо се провали трети път в управлението. Този въпрос постави Румен Овчаров в студиото на БНТ. „БСП се провали във властта и сега скромно мълчим. 500 000 на парламентарни избори си е чист провал. Второ. БСП трябва да каже как чете това, което се случва в лявото политическо пространство в цяла Европа. Третото нещо, е кой и как ще трябва да реализира промените”, обясни Овчаров предизвикателствата пред БСП.

Според него сега не може да се говори за „целувка” с АБВ. „Не смята, че този въпрос е важен в момента. АБВ е партия, която търси място в ляво и центъра. От дълги години това е желанието на Георги Първанов. БСП пък прави лява политика. Сега и двете партии са маргинални, борещи се за намаляващ брой избиратели. Сега те няма как да направят голяма формация. След няколко години обаче, ако АБВ успее да се позиционира. Може да се очаква съвместна работа”, обясни Овчаров.

Попитан за идеята на президента, който обяви, че ще свика референдум с местния вот, социалистът каза: „Президентът се опитва с едно действия да убие няколко заека. Той обаче е човек, който за четири години не се превърна във фигура, която може да диктува политическия живот. Сега се опитва да се реабилитира и събира внимание, но не вярвам това да му донесе успех. Реално той започва да подготвя предизборната си кампания.”

Румен Овчаров смята, че ако се въведе задължително гласуване, ДПС няма да загуби от този ход. „Има много избиратели на ДПС, които също не гласуват. Когато и ако се въведе задължителното гласуване, нали не очаквате, че те ще изневерят на вижданията си. БСП също ще спечели, защото има голяма маса симпатизанти, които не да гласуват сега, но ако са задължени, ще отидат и ще гласуват за БСП”, добави той.

Попитан за КТБ, Овчаров завърши, че влизането на синдика в банката е закъсняло и фактът, че това се прави със специален закон, не е добър знак.

Comments

comments