Румен Калайджиев с остри обвинения към Хр.Ковачки, заради минералната вода. Експерти твърдят, че ако трасето е изградено качествено, проблеми не би трябвало да има

Общинският съветник Румен Калайджиев отправи обвинения от трибуната на ОбС-Благоевград към колегата си Христо Ковачки. „Заради „Кристо“ няма вода в басейна. Ковачки смята, че природата е създадена за него. Искам фактури на следващата сесия, за да видим колко плаща Христо Ковачки, за мин. вода, която ползва от началото на концесията.“, заяви Калайджиев.

 

Проблемите с минералната вода започнаха, когато стартира проекта за отвеждането и до басейна в „Еленово“ и хотел „Езерец“. Въпреки, че Калайджиев получи възможността, да отведе вода до хотела си, не без подкрепата на колегите си от ОбС-Благоевград, това не попречи да започне спор, придружен с взаимни обвинения, именно с един от тях.

В началото на годината се появиха сериозни притеснения на благоевградчани, посещаващи Градската баня,  заради  рязък спад на дебита на минералната вода,  точно преди празниците . Взаимни обвинения между двамата общински съветници -хотелиери имаше още тогава.

Концесионерът на банята Христо Ковачки, тогава заяви, че проблемът с недостига на вода е, заради колегата му от ОБС и собственик на хотел „Езерец“ Румен Калайджиев. Според него, така се ограничава достъпа на хората до банята, а това предизвиква сериозни обществени дебати и недоволство, заради което Ковачки бе сезирал кмета на Благоевград. 

Днес подобни обвинения отправи Калайджиев, твърдейки, че заради  по-високия дебит на Ковачки, водата за басейна и неговия хотел не достигат. „Скоростта на водата е ниска, в хотела идва с 42-43 градуса, за да постигнем необходимата температура е нужно да черпим повече. Искаме увеличение на водовземането, ще го направим официално още на следващата сесия.“, категоричен бе Калайджиев.

Собственикът на хотел „Езерец“ дори твърди, че Ковачки черпи повече вода, отколкото е позволено в разрешителното, което притежава, с което нанасял загуби за община Благоевград..

„По време на изграждането имаше спекулации, че е  минералната вода е подарък за общински съветник.“, каза още Калайджиев, обяснявайки, че всъщност той е платил 51 процента от проекта за изграждане на трасето. Заяви, че то изградено качествено, със скъпи материали с дълга гаранция.

Експерти, с които ние се консултирахме обаче, казват, че причината за ниската скорост  и по-ниската температура може да е различна. По думите на ВиК инженери, ако трасето е изградено качествено   и според всички изисквания, не би трябвало да има подобни проблеми.

Ние, ще отправим официално питане и до ВиК-Благоевград, където също има специалисти, които биха могли да дадат становище. Още повече, че дружеството бе споменато в изказването на Калайджиев, в контекста на съмнения за таксите, които Ковачки плаща към тях и община Благоевград. По предварителна информация, концесионерите на минерална вода, би трябвало да плащат на ВиК-Благоевград само такса „заустване“,  за пречистване и канал, защото водопровода за мин. вода е собственост на общината, а не на дружеството, както твърди общинския съветник Румен Калайджиев. Изпращаме питане до водното дружество и какви такси плащат двамата съветници към момента.

 

Когато се стартира проектът,  кмета Камбитов обясни, че дебит имало достатъчно. Предвидено бе и отклонение на минерална вода и за идейния проект за изграждане на басейни и експоцентър в зоната на казармата. В разчетите бе отбелязано, че до следващата година ще има и училище басейн, към който също ще има водоподаване от минералните извори. На практика в момента не е съвсем ясно, дали това е така, тъй като и без допълнителни ползватели, се създаде проблем.

 

Повече за конфликта, който започна в началото на годината, припомняме тук:

Comments

comments