РСМ влезе в дневния ред на НС

Народното събрание има кворум. Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов. Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония. Дневният ред беше одобрен от 210 народни представители.

Депутатът от „Възраждане“ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото „няма промяна в политическата обстановка в РС Македония“.

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, каза Георгиев.

Според него не е държавнически предложения внесени в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекота.

„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, каза още Георгиев.

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едва 12 народни представители.

Лидерът на партия “Възраждане” също коментира  от парламентарната трибуна.

“Българският национален интерес е България да бъде свободна и просперираща. Да направим така, че с днешното решение НС да бъде един добър пример. Иначе националното предателство няма да бъде последно”, каза Костадинов.

Декларацията на Костадин Костадинов, която беше наситена с много исторически факти и препратки към Балканските войни, беше насочена срещу гласуването в подкрепа на отпадане на ветото за започване на преговори на РС Македония с ЕС. Това е първа точка в дневния ред.

Костадинов призова сегашното НС да не приеме решения, които да погребат мечтата за българския национален идеал. „Не само „Възраждане“, но всеки един нормален българин няма да приеме национално предателство“, подчерта той.

Лидерът на „Възраждане заяви, че в момента се намираме в ситуация, в която трябва да се обърнем назад и да видим кога сме постигали успехи. „Постигали сме успехи, когато сме били единни. Неуспехите са идвали, когато сме се подавали на чужд натиск“, каза той.

Comments

comments