Ромски командоси влизат в Гърмен

Цигански командоси влизат в Гърмен, столичния квартал „Орландовци“ и останалите места, където има етническо напрежение. Новината съобщи Петко Асенов, председател на Националния център за развитие на ромите в България.
„Взехме решението след това, което стана в кв. „Дружба“. Първоначално командосите ще бъдат с хладно оръжие, но в момента обсъждаме и други варианти“, съобщи Асенов, цитиран от „България днес“.
Припомняме, преди дни група младежи пребиха зверски трима роми в столичния автобус №88 в кв. „Дружба“.
Неправителствената организация е възродила идеята, която се появи през 2013 г. като противовес на Гражданските патрули, организирани от Боян Расате. Тогава властите пресякоха организирането на патрулите.
„Сега обаче напрежението е много по-голямо, защото някои хора искат да палят къщи. Да превърнат България в Катуница“, коментира Петко Асенов.
Председателят на националния център за развитие на ромите заяви още, че е изпратено писмо до премиера Бойко Борисов с искане за спешна среща, на която да бъдат обсъдени мерки за гарантиране на сигурността на ромите. В противен случай въоръжените ромски отряди щели да влязат в районите с напрежение, за да патрулират.
„Имаме пълна готовност. Вече ми се обаждат хора от цялата страна. Сред тях има и военни“, заяви Асенов.
Командосите щели да бъдат оглавени от боец с няколко мисии в Афганистан.
Отрядите най-вероятно ще се наричат ОМОН – Организация на малцинствата за отбрана от насилие.

Comments

comments