Ромските кланове обучавали руси българки в тайнството на джебчийството

Ромските кланове, които печелят парите си с джебчийство в България и в чужбина, наемат руси българки и ги обучават да крадат, обясняват пред „Монитор“ столични полицаи, които се занимават с разследването и залавянето на крадлите.
От началото на годината те набирали млади момичета с български произход, които били залавяни по моловете по подозрение, че са откраднали да речем телефон или дамска чанта.
Последният случай е от търговския център в София на бул. „Стамболийски“, където млада жена заловила две крадли, за които смятала, че са й задигнали телефона.
„Отидохме на мястото и там наистина имаше две момичета, които бяха облечени съвсем нормално и не се отличаваха по нищо от останалите посетители на мола. Жертвата беше убедена, че едното от тях й е взело телефона. За това потвърди и продавачката. Нито в едната, нито в другата обаче го намерихме“, обясниха криминалистите. Въпреки това момичетата били отведени за разпит и разпознаване в районното управление.
Там и други жертви потвърдили, че когато са им изчезвали нещата, са виждали двете българки, но после нищо не било намирано у тях. Разследващите смятат, че момичетата били използвани за атака „на първа линия“. Те набелязвали жертвата си и започвали да обикалят с нея по магазините, докато не дойде подходящ момент, за да действат.
Никой не ги подозирал, защото нямали типичните черти на престъпниците от този контингент. След като неусетно вземат каквото им трябва, те си го предават една на друга, а след това плячката отива у някоя от ромките, които ги наглеждат отстрани. Поради тази причина и откраднатото не било намирано у тях самите, които извършвали грабителския набез.
„Колкото и хубаво да обличат циганките, каквито и прически да им правят, те пак се познават. Имат характерни белези. Много от тях най-малкото не са свикнали да ходят на високи обувки. Нашите служители и охранителите имат набито око и ги разпознават. Това не е трудно и за обикновените посетители на магазините“, обясняват разследващите.
Това е причината от известно време в редиците на джебчийките започнали да се вливат безработни млади българки, които били обучавани с месеци, докато придобият ловкостта на ромките. Според оперативни данни те получавали процент от откраднатото за деня. Така тяхната надница не падала под 50 лева. Условието било да не са на повече от 25 години, но и да не са по-малки от 18-годишна възраст.
Според експертите в бранша тези години били най-подходящи за обучение на тъкмо прохождащите в занаята момичета. Ромките се обучавали още от малки деца, за разлика от тях българките били по-схватливи и можело дори след като са навършили пълнолетие.

Comments

comments