Ромите от България откриха Швеция

Роите от България откриха Швеция. Масовата им миграция започва преди 2 години, когато цели села във Варненско, Плевенско и Великотърновско откриват северната страна като по-добро място за извършване на просия. Ромите твърдят, че просят за себе си, но според шведските служби става въпрос за организирана просия. Така българските роми продължават да бъдат бедни, просто са бедни в Швеция.
„Цяло гето сме тука и още ще идват“, разказва мъж, а друг го допълва, че хората в Гьотеборг са много добри и щедри към тях.
Юрген Фогелклоу от крайнодясна партия на шведските демократи е убеден, че става въпрос за криминална просия. Въпреки това в страната не се обръща значимото внимание, за да бъде решен въпросът с просещите граждани предимно с румънско и българско гражданство. Причината за това не е липса на воля от властимащите. В Швеция просията е законна, а доказването на трафика на хора е трудно поради липса на сигнали. Официално всички казват, че просят за себе си. Българските и шведските служби са на друго мнение.
„Много от тях са под влиянието на тоталитарни лидери, които ги експлоатират. Лидерът е този, който разполага с парите, изкарани с просия. Много от дошлите тук са излъгани – обещана им е обща работа, но когато пристигат се разбира, че работа за тях няма“, твърди Тумас Алстранд, прокурор „Международна престъпност“ в Гьотеборг.
Просещите роми взимат по 50-60 евро на ден. Жените са по-доходоносни. Мъжете имат успех, само ако са възрастни и изглеждат като такива, които няма как да работят.
Шведите им вярват, вярват, че го правят за себе си и вярват, че са толкова бедни, че единственото нещо, което им остава, е да просят. Това става ясно от документалният филм на Миролюба Бенатова, който ще се излъчи от ефира на Нова Телевизия.

Comments

comments