Ромите в Гърмен: Ние се погаждаме много добре с българите, те с нас – не

Живеем си в мир и хармония с българите тук, убедени са ромите от община Гърмен в ефира на бТВ в четвъртък сутрин. Те се извиниха вкупом за конфликта, предизвикал напрежение в махала „Кремиковци“ и заявиха, че единственото, което искат е мир.
„Толкова години роми, българи и помаци живеем заедно и не е имало проблеми. Сега защо има такъв проблем?“, питат се от малцинството. Те са категорични, че не крадат и искат полицията да удостовери това.
„Ние се погаждаме много добре с българите, те не се погаждат с нас“, убедени са от махалата, но изразяват надежда, че конфликтът ще се забрави и всичко ще продължи постарому.
„Те искат да ни гонят оттук от много години, но ако ние крадем, ще имаме досиета в полицията“, проплака една от ромските жителки на селото.
Що се отнася до техните жилища, които предизвикаха доста полемики, поради това, че те са незаконни, ромите признаха, че имат скици, но не не и акт 16. „Всичко ни е платено, ние сме излезли на търг и всичко сме си платили. По 1000 лева за място. Всичко ни е узаконено. Ще си плащаме сметките за ток, за вода, ако ни ги пуснат“, убедени са те.
Според статистиките над 120 роми са се заселили в общината над село Марчево през последните години, като са се родили над 177 деца, поредното от които проплака в сряда вечер.
Напрежението в общината ескалира, след като трима души пострадаха при сбиване между роми от незаконното гето и жители на селото. Хората в Гърмен са се зарекли да протестират всеки ден срещу кражбите и беззаконието в общината, като на 2 юни планират бунт.

Comments

comments