„Ройтерс“: Ако Атина обяви дефолт, това ще се отрази негативно на България

В случай, че Атина обяви дефолт по външния си дълг, бившите комунистически съседи на Гърция ще бъдат изправени пред опасност от разпространение на кризата заради гръцките банки, които контролират голяма част от банковите им системи, пише „Ройтерс“ в обзорен материал.
Изданието посочва, че макар властите в Албания, България, Македония, Румъния и Сърбия да успокояват, че на практика са „поставили под карантина“ местните банки, „заграждайки с кордон“ капитала им, така че дори ако гръцките компании майки фалират, подразделенията да оцелеят, те не могат да постъпят по същия начин с вложителите, отбелязва „Ройтерс“.
Ако кризата в Гърция подтикне клиентите на гръцки банки в други страни панически да теглят парите си, резултатът би бил непредсказуем, се посочва в публикацията.
Застрашените от този процес балкански страни имат малки икономики, както и история на финансова уязвимост, така че разпространение на гръцката криза би им оказало огромно въздействие, посочват авторите на материала.
Банки като „Пиреос“ (Piraeus) и „Алфа банк“ (Alpha Bank), които сега са изправени пред евентуална криза у дома, преди финансовата криза от 2008 г. силно увеличиха присъствието си на пазарите в балканските страни.
Подразделения на гръцки банки държат около 20% от банковия сектор в България и Македония и малко по-малък дял в Румъния, Сърбия и Албания.
Централните банки в региона през последните години взеха мерки да подобрят капиталовите позиции на банковия сектор и ликвидността в системата.
Българските банки, които миналата година преминаха през банкова криза, са добре капитализирани и силно ликвидни, според анализатор на „Стандард банк“ (Standard Bank), цитиран в публикацията.

Comments

comments