Розовото масло от България достигна 7000 евро за килограм

Килограм розово масло от България тази година достигна 7000 евро, пише „Ал Джазира Балканс“ в материал за Карловската област в Централна България.
Българите в продължение на векове култивират рози, които са специална част от фолклора на народа.
„В момента сме свидетели на възраждането на производството, тъй като, след демократичните промени в България през 1989 г производството на рози и розово масло намалява. Пазарът е фактор, който влияе на увеличението на производството“, казва Стойо Карагенски от общината в Карлово.
Козметичната индустрия се снабдява с розово масло от България и Турция. Тези две страни заедно осигуряват 90% от розите за нуждите на света.
Ето защо Венелин Найденов, завърнал се от Канада, инвестира четвърт милион в дестилерията. „Ние не знаем цената на розово масло тази година. Очакваме тя да бъде малко по-висока в сравнение с предходната година. Миналата година беше 6700 евро. Тази година цената ще бъде по-висока от 7000 евро, гарантирам ви. Добивът на рози е много по-малък, ще има недостиг на пазара, поради което се очаква покачване на цената“, разяснява бизнесменът.
Той също така припомни, че за да се получи един килограм розово масло, е необходимо да се съберат 4000-4500 килограма розови листенца.
През последните години производителите записват добри резултати в производството и доходите. Това е реклама за Долината на розите и България по света, която привлича много туристи, се пише в материала. Освен в козметичната индустрия розовото масло се използва и за други продукти, макар и в по-малка степен. Такива продукти могат да бъдат от производство на ракия до бонбони.

Comments

comments