Родолюбци от Симитли развяха българското знаме на връх Кръста на 3-ти март

Стотина родолюбци от всички населени места в община Симитли, навръх Националния ни празник, начело с няколко коня и развeти трибагреници изкачиха връх Кръста. Традицията повелява от години Националният празник на България да бъде отбелязан на върха. Кметът Апостол Апостолов символично заби победоносното знаме на 1 100 метра височина както преди 138 години- там е бил побит меч с думите на войската: „Ето тук е границата на България”.

Двамата първи мъже в община Симитли – кметът Апостолов и председателят на Общински съвет Владимир Христов поднесоха венец на признателност и заедно с групата признателни българи коленичиха мълчаливо в памет на героите-освободители, а след това в един глас запяха „Мила Родино”.

Родолюбци почетоха паметта на загиналите за свободата на България с поклон пред паметника на майор Орлински. Малките пътечки и стръмният път до мястото не се оказаха пречка за никого. Общинският кмет Апостол Апостолов и кметът на село Ракитна Стефан Костов, като истински комити, възседнаха конете и развяха знамето- символ на българщината.

Малки ентусиасти стреляха с лък и прашка по цел, това бе част от атракцията, която бе приготвена за празнуващите. Тази вечер на връх „Кръста” се пали един от най- големите огньове, който се вижда от всяка точка на община Симитли. Празнична заря също ще озари небето над Ракитна в по-късните часове на деня.

Тържествени огньове палят и в общинския център Симитли. Венци на признателност ще бъдат положени тази вечер в 18:00 часа на паметниците „Илинден” и „Лъвчето”.

Comments

comments