Рискът Русия да използва ядрени оръжия е намалял

Международната общност поставила червена линия

Рискът Москва да използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна намаля, защото международната общност „постави червена линия“ на Русия, заяви германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Франс прес и БТА.

„Едно нещо се е променило за момента: Русия спря да заплашва с използване на ядрени оръжия“, каза канцлерът в интервю за германската медийна група „Функе“ и за френската „Уест Франс“.

Според него това е последица от факта, че международната общност, включително Китай, „е поставила червена линия“ пред Москва по този въпрос.

В това отношение германският лидер смята, че неотдавнашното му пътуване до Китай е дало резултат:

„По време на посещението ми в Пекин заедно с китайския президент Си заявихме, че не трябва да се използват ядрени оръжия. Скоро след това страните от Г-20 потвърдиха тази позиция“.

Запитан за неотдавнашната полемика, предизвикана от френския президент Еманюел Макрон, който смята, че на Русия трябва да се дадат гаранции за след края на войната в Украйна, Олаф Шолц призна, че в дългосрочен план ще възникне въпросът за архитектурата на сигурността.

„Приоритет е Русия да прекрати войната незабавно и да изтегли войските си. Вярно е, че тогава въпросът е как да гарантираме сигурността на Европа“, каза той. „Разбира се, ние сме готови да обсъдим с Русия контрола върху въоръженията в Европа. Предложихме това преди войната и позицията ни не се е променила“, добави той.

След няколко заплахи за използване на ядрени оръжия от страна на руски официални лица през последните месеци, вчера Путин заяви, че Москва би използвала ядрени оръжия само в отговор на такава атака. „Смятаме оръжията за масово унищожение, ядрените оръжия, като средство за защита. (Използването им) се основава на така наречения „ответен удар“: ако ни ударят, нанасяме ответен удар“, добави руският президент.

Въпреки това той отбеляза, че „заплахата от ядрена война нараства“ предвид конфронтацията между Русия и Запада по отношение на Украйна, като обвини американците и европейците.

Comments

comments