РИМ – Благоевград проведе музейна образователна програма „Народните будители и новобългарските училища“

В Регионалния исторически музей-Благоевград по повод 1 ноември – Деня на народните будители – се проведе музейна образователна програма „Народните будители и новобългарските училища“, включваща занимания с ученици от втори и трети класове на Осмо ОУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград.

rim-provede-mizeina-obrazovatelna-programa1

На учениците бе поднесена непозната за тях информация за традициите и полагане на основите на новобългарското образование в българските училища през Възраждането от уредника в отдел „Българските земи XV началото на XX в.“ Елена Александрова. С особен интерес на малчуганите разглеждаха старопечатни книги, по които се е провеждало обучението в килийните училища, както и учебниците „Геометрия и геометрическо чертане“ от 1896 г. и „Произхода на човека“ също от 1896 г. на Чарлз Дарвин. Децата се докоснаха до тетрадки по краснопис от края та XIX в., изписвани с перодръжка и мастило. Интерес предизвика и фототипното издание на „Рибния буквар“ на д-р Петър Берон.

В практическата занимателна част на децата беше предоставена възможността да открият богатството от учебници и учебни помагала в експозицията на музея.

rim-provede-mizeina-obrazovatelna-programa1

Comments

comments