Рибата – храна за сърцето и мозъка

Хранителният режим, богат на рибено масло, е полезен за здравето и позволява да се избегне затлъстяването, за разлика от консумацията на бекон. Това е добре известно и е документирано. Оставаше да се изясни защо едно хранене е с по-благотворен ефект от друго. Отговорът се крие в чревните бактерии, информира сп. „Сианс е авнир“, цитирано от БТА.

Това обаче трябваше да се докаже. За целта учени от университета в Гьотеборг, Швеция, хранили две групи мишки – едната с риба, а другата със сланина. Учените предварително се уверили, че енергийното съдържание на храните е сходно.

Оказало се, че консумацията на сланина има съвсем различни последствия върху състава на чревната флора в сравнение с храненето с риба. При консумацията на сланина е налице липса на бактерията Akkermansia muciniphila в чревната флора. За тази бактерия е известно, че има положителен ефект срещу затлъстяването.

Учените след това стигнали по-далеч, като поискали да разберат какви са последствията от фекални трансплантации от една популация мишки на друга. Дали здравето на мишки, хранени с месо, ще се подобри, след като им бъде извършен трансфер на чревна микробиота от гризачи, хранени с риба? Недвусмисленият отговор е „Да“, заключили учените.

След подобен трансфер наддаването на телесно тегло и чревните възпаления били по-малки. Мишки, хранени с месо, пък стават по-предразположени към инфекции, след като им бъде извършен трансфер на чревна микробиота от гризачи, хранени с риба.

Comments

comments