Решено е: всички излизат в пенсия на 65, полицаи на 55, за миньори – 50 години

Миньорите са единствените, за чиято пенсионна възраст правителството направи отстъпки в последния момент. Това стана на среща със синдикатите и работодателите,в която взеха участие премиерът Бойко Борисов, вицепремиера Ивайло Калфин и финансовия министър Владислав Горанов. След проведената дискусия Министерският съвет одобри окончателно поправките в Кодекса за социално осигуряване, които предлага Калфин.
Възрастта за придобиване право на пенсия започва да расте още от следващата година, предвиждат промените. За работещите в масовата трета категория труд нарастването ще е с по 2 месеца за мъжете през следващите две години и след това с по месец на година, докато стигне 65 г. през 2029 г.
За жените от трета категория възрастта започва да расте от сегашните 60 г. и 8 мес. с по 2 месеца на година до 2030-а. След това ще се вдига с по 3 месеца, докато стане 65 г.
Предвидена е обаче възможност за пенсиониране година преди навършване на 65 години, но тогава пенсията ще се намалява с по 0,4% за всеки липсващ месец.
От 2016 г. започва да се вдига и изискването за осигурителен стаж и на двата пола с по 2 месеца, докато стигне 40 г. за мъжете и 37 г. за жените.
Въпросът за увеличението на пенсионната възраст за трета категория изобщо не е оспорван от синдикатите на вчерашните разговори, разказаха участници. Вместо това те се съсредоточили върху възможността за ранно пенсиониране на категорийните работници и по-специално на миньорите.
Възрастта за работещите в първа категория труд, която сега е 52 г. и 8 месеца за мъжете и 47 г. и 8 месеца за жените, ще се увеличава, докато стигне до 55 г., а не до 57 г., както бе предвидено първоначално от Калфин. При работещите във втора категория увеличението на възрастта за пенсия ще спре на 60 г., а не на първоначално предвидените 62 г.
Специално за миньорите обаче синдикатите са успели да издействат още по-ранно пенсиониране. И в момента в КСО съществува текст, че при ликвидация на мина или съкращения работещите под земята миньори могат да се пенсионират на 45 г. Калфин планираше да го премахне, но по настояване на синдикатите той остава. Според президента на КНСБ текстът се отнасял за няколко хиляди души.
“Направихме така, че хората да получават по-добри пенсии, а бизнесът да има предсказуемост за дълги години. Но не трябва да спираме дотук”, каза шефът на КРИБ Кирил Домусчиев. От БСК напомниха, че е нужна и промяна в списъка с категорийните професии, за да се ограничи ранното пенсиониране.

Comments

comments