Реформаторите при Плевнелиев без кандидат за мястото на Вучков

От реформата в секторите „Сигурност“ и „Правосъдие“ зависи успехът на промените във всички сектори на българската държава. Това беше общата позиция на президента Росен Плевнелиев и ръководството на Реформаторския блок, които разговаряха на „Дондуков“ 2 в рамките на месеца на политическите консултации с парламентарно представените политически сили. Обща беше и оценката, че отлагането на промените в тези два сектора е неприемливо и изисква бързи и конкретни действия, се съобщава на сайта на президенството.Участие в консултации взеха Радан Кънев, съпредседател на ПГ на РБ, Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на РБ, Корман Исмаилов, председател на НПСД, Борислав Великов и други. Радан Кънев обясни, че основно е разгледана сегашната актуална ситуация с управлението на страната както вътрешно, така и външнополитически, а също така и необходимите по-спешни и по-стратегически реформи в рамките на управлението.

Една от темите, върху която е акцентирано е общата решимост за провеждането на правосъдната реформа и то не в декларативен вид, а като реална, сериозна и задълбочена промяна в управлението на българското правосъдие и по общо мнение с или без промяна в конституцията при наличие на конституционно мнозинство, подчерта Кънев. Той каза още, че са обсъдени реформите в сектор „Сигурност“ и от страна на РБ е дадена много висока оценка на свършеното до момента от Министерство на вътрешните работи.

По думите на Кънев промените в Закона за МВР и Закона за ДАНС са отчетени като много успешни, особено за краткото време, което имат и като много добра законодателна основа за цялостна реформа в сектор „Сигурност“. Съпредседателят на РБ заяви още, че същото се отнася за подготвените законопроекти, които все още са в МВР. Той добави, че оставката на министър Веселин Вучков е неприятна изненада за политическата група и изрази надежда, че той ще промени своето решение и ще продължи реформата. Той коментира, че ако има смяна на министъра, тя трябва да е такава, че да гарантира същия или по-голям реформаторски устрем в МВР. В съобщението обаче не се посочва дали са били обсъждани конкретни кандидатури.

Държавният глава призовал парламентарно представените политически сили да се обединят за постигането на пет приоритетни цели, които да задълбочат европейската интеграция на страната ни.

Представителите на Реформаторския блок и президентът били единодушни, че на предстоящите местни избори трябва да бъде произведен и референдум за промяна на изборните правила. От Реформаторския блок предложиха също така да бъде обсъдено въвеждането на активна регистрация на избирателите, за да се намали купеният и корпоративният вот.

Президентът отново призовал страната ни да изпълни поетия ангажимент за отделяне на достатъчен финансов ресурс в сферата на отбраната. „Намаляването на средствата за отбрана е погрешен сигнал към партньорите ни от НАТО“, заяви президентът и добави, че разбира действията на правителството, което след фалита на КТБ е поставило като първостепенна задача стабилизирането на финансовата система и икономиката. Президентът изрази надежда, че с постигането на по-добри икономически резултати през 2015 г. бюджетът за отбрана ще бъде преразгледан.

Comments

comments