Рекорд в броя на бежанците в Европа – това заяви Върховният комисариат за бежанците към ООН

Рекорд в достигнатия брой бежанци в Европа – над 430 000 души са подали молба за убежище в ЕС до края на юли. Това заяви говорителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Борис Чеширков в предаването Денят Он Ер. Върхохният комисариат съобщи въпреки това, че цифрите съвсем не са неочаквани.
„Вече две години говорим за бежанци активно в България. Същевременно ги имаше и трагичните инциденти от април в Средиземно море, което накара ЕК да излезе със свое предложение за общ миграционен план, който за жалост все още не е влязъл в действие, но тогава се очакваше само засилване на потока към европейските държави“, каза Чеширков.
От 2000 до 3000 души пристигат всеки ден в Гърция по море от Турция, също толкова е броят на преминаващите транзитно през Гърция и Сърбия, припомни експертът. По думите му досега в историята ни не са регистрирани толкова много бежанци.
„Вече над 60 млн. са бежанците и разселените хора по света. Никога, дори и през Втората световна война не е имало толкова много хора. Това се дължи на войните, които не спират. Вече 5 години – това са 15 конфликта, включително и мега кризата в Сирия, която е основният двигател на принудителното разселване. В момента над 8 млн. души са разселени вътре в Сирия. Вече над 4 млн. души са разселени в Турция, Ливан и Йордания. Разбира се офанзивата на ИД от миналата година създаде допълнително условия и разсели още много хора.“ – обобщи Чеширков.
Едно от условията, които създават предпоставка повече хора да отидат в Европа, разказа експертът, е и малката подкрепа за страни като Ливан и Йордания – първите страни на убежище, защото те са оставени в ситуацията сами да се справят с милиони хора само от Сирия.
„Европа и индустриализираният свят трябва да бъде лидер в предоставянето на хуманитарна помощ. Тя трябва да се дава на местата, където има зародени конфликти и разбира се на местата, където са първите страни на убежище, както и там, откъде минава транзитният поток“ – напомни Чеширков.

Comments

comments