Режат лентата на 15 км от автомагистрала „Струма“

Работата по лот 4 от магистрала „Струма“ върви към завършване. До броени дни отсечката от Сандански до ГКПП Кулата ще бъде изцяло готова. С други думни обявеният срок за откриването на обекта ще бъде спазен и на 1 август предстои официалното му откриване.
Към края на юни по 15-километровото трасе са положени над 70 000 тона асфалт, 40 000 куб. м бетон и 100 000 куб. м трошен камък. Преди няколко дни започна и полагането на последните два пласта асфалт.
Изпълнител на строително-монтажните работи е гръцката фирма „Актор“, стойността на договора е 67,1 млн. лв. с ДДС. Досега Агенция „Пътна инфраструктура“ е изплатила 39,3 млн. лв.
Това е най-късата отсечка от магистрала „Струма“. Нейното изграждане започна през април 2012 г. и трябваше да приключи през пролетта на миналата година. Появата на форсмажорни обстоятелства и необходимостта от допълнителни отчуждения забави изпълнението на проекта над три години. За да се навакса закъснението, на обекта е въведен денонощен работен режим, в който са ангажирани над 400 души.
Целта е, както разпореди премиерът Бойко Борисов, от 1 август (което се пада почивен ден – събота) трафикът за туристите към Гърция да се отпуши с още 15 км.
От края на 2011 г. досега АПИ е изплатила над 318 млн. лв. за изграждането на лотове 1, 2 и 4 на „Струма“. Отсечката Долна Диканя-Дупница беше открита през лятото на 2013 г., а 64-километровото трасе от Благоевград до Сандански трябва да влезе в експлоатация най-късно до ноември.
Най-сложната част от аутобана, която минава край Кресненското дефиле, ще започне да се строи през новия програмен период. До края на 2015-та предстои да се вземе решение дали проектът ще включва изграждането на 15-километров тунел.

Comments

comments