Революция се прави на улицата, а не във Фейсбук

Вече няколко дена Гърция търси решение на кризата с националните фермерски протести в страната. Макар и генералната стачка да приключи в петък, блокадите по границите остават активни. Местните земеделци дори заплашват, че ще засилят действията си. Те обявиха, че днес ще затворят две от трите ленти на пътя към Солун, а в събота и неделя за по един час ще се блокират и други междуградски главни пътища. Освен това барикадирани остават голяма част от летищата и пристанищата в страната.
Вчера протестите достигнаха нови висоти. Супермаркет на веригата „Лидъл“ в Гърция осъмна във вид на сеновал. В град Александруполис фермери затрупаха входа и количките за пазаруване със сено. С лозунги “Не ям сено” фермерите изразиха недоволството си от мерките на правителството, които касаят пряко земеделските производители. В същото време около 50 хиляди души се събраха на шествие до сградата на парламента в столицата Атина. Група от около 100-тина младежи, облечени в черно, се отцепиха от протеста и започнаха да замерят полицаите с камъни и запалителни бомби. Националната стачка е с невиждани размери, а причината за недоволството са новите държавни мерки за покриване на задълженията на страната.
Гръцките протести от последните дни имат два сериозни проблема. Първият е, че фермерите протестират срещу вече приети закони, които трудно могат да бъдат отменени заради постоянния натиск от страна на кредиторите. Вторият е, че със затварянето на границите протестърите оказват пряко влияние и върху други страни, включително и България. Стотици български шофьори на тирове останаха блокирани по границите. Загубите за икономиката ни са сериозни. Да не говорим, че заради забавянето, стоки от незабавна необходимост не успяха да стихнат навреме до целите си.

Въпреки това можем да кажем едно голямо „браво“ на гърците.

Макар и стачката им да не се организира по най-коректния начин, южните ни съседи за пореден път ни показаха как трябва да изразяваме недоволството си срещу лошото управление на държавата ни. Между другото същия пример наблюдавахме и съвсем на скоро и на север – в Румъния.
Революция се прави с радикални действия, които ясно демонстрират несъгласие и неподчинение. Революция се прави на улицата. Революция не се прави във „Фейсбук“…

Comments

comments