Расте броят на жертвите от земетресението в Непал

Броят на жертвите от земетресението в Непал достигна 4310 души, пострадалите са над 8000, съобщи министерството на вътрешните работи, цитирано от ТАСС.

През цялата нощ са продължили трусовете с мощност до 5,2. Хората прекараха трета нощ под открито небе.

Около 8 млн. души са засегнати в Непал от разрушителното земетресение, разлюляло страната преди три дни, каза днес пред журналисти Фархан Хак, говорителят на генералния секретар на ООН, съобщи АП. Хак се позова на данни на непалските власти.

Разрушителното земетресение в Непал следва исторически модел.

Повече от 1,4 милиона непалци имат нужда от хранителна помощ. ООН отпуска от фонда си за спешно реагиране при извънредни ситуации 15 млн. долара, за да се помогне на пострадалите. Тези средства ще дадат възможност международни хуманитарни организации да предоставят на бедстващите подслон, питейна вода, медицински стоки и логистични услуги.

Камионите с помощи вече са на път за най-тежко засегнатите райони извън столицата Катманду, който също е много пострадала – много сгради са разрушени до основи, има недостиг на хранителни стоки и горива и проблеми с електроснабдяването. Очаква се раздаването на храна да започне още днес. Сега най-важното обаче остава издирването и спасяването на оцелели, каза представителят на ООН.

Днес се очаква пристигането на едновременно няколко спасителни екипа. Вчера британското министерство на отбраната, цитирано от АФП, съобщи, че военни инженери от прочутата бригада на гурките ще бъдат изпратени с мисия в Непал.

Военният самолет Боинг С-17, с който ще заминат, вчера беше натоварен с над 100 брезентови платнища за палатки и 1700 соларни лампи, съобщи министерството за международно развитие. Вчера в Катманду кацна първият британски самолет с хуманитарна помощ.

Тридневен траур в памет на жертвите на земетресението в Непал

Правителството на Непал обяви днес тридневен траур за над 4-те хиляди загинали от силното земетресение в края на миналата седмица, предаде ДПА.

Правителството заяви, че заради ограничените средства, с които разполага, ще му е трудно да стигне бързо до всички пострадали и да се справи с последиците от труса. „Не сме подготвени за бедствие от този мащаб”, каза премиерът Бам Дев Гаутам.

Източник: БТА

Comments

comments