Рамзан Кадиров към спецслужбите: Докарайте ми тук ония украински депутати

Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров поръча на правоохранителните органи и спецподразделенията незабавно да повдигнат углавно дело срещу украинските депутати Юрий Берьоза, Андрей Левус и Игор Мосийчук. Те публично подкрепиха терористите, които нахлуха преди дни в Грозни и преди да бъдат ликвидирани убиха 14 местни полицаи.
Тези т.нар. депутати говореха, че трябва да се оказва съдействие на подобни бандитски изстъпления. Ние и по-рано предполагахме, че украинските фашисти и националисти оказват финансова и друга помощ на терористите в Кавказ. Сега не останаха никакви съмнения. Във връзка с новите обстоятелства заповядах да бъдат взети изчерпателни мерки за задържането и доставянето в Чечня на тези лица, написа в Инстаграм Рамзан Кадиров.

Повод за гнева на Кадиров са думите на депутата от Радикалната партия на Украйна Игор Мосийчук, един от командирите на наказателния батальон „Азов” относно събитията в Грозни.

Те свидетелстват, че чеченците откриват втори фронт. Смятам, че Украйна, която е в състояние на война, трябва да стимулира откриването на втори и трети фронт в Кавказ и Средна Азия. Киев трябва да подкрепя този процес и щик до щик с украинците във войната с Русия трябва да застанат и други народи, заяви пред журналисти в кулоарите на Върховната рада Мосийчук.

Подобни публични разсъждения направи и депутатът от „Народен фронт” Юрий Береза, който до неотдавна бе командир на наказателния батьальон „Днепр-1” и обещаваше да превземе Москва. Той изтъкна, че срещу Кадиров и Путин са въстанали солидарни с Киев и угнетявани от Москва „братски народи, тъй като до 1917 година столицата на Чечня, град Грозни и бил на територията на Украйна”.

Тези думи вбесиха окончателно Кадиров: „Ако някой си мисли, че му е позволено безнаказано да подкрепя тероризма, то той се заблуждава дълбоко. Всеки, който с дума или долар му окаже морално и материално съдействие, що го намерим вдън земята и ще го закопаем дълбоко в земята!, закани се Кадиров. Той обаче сподели симпатиите си към братския украински народ и го подкани да прогони некадърните си лидери, които дори викат министри чужденци да управляват страната.

Киев отговори незабавно на Кадиров, като обяви, че започва наказателно преследване срещу чеченски лидер, заради отправените от него смъртни заплахи.

Comments

comments