Разследване и обиски срещу строителите на АМ „Струма“- фирма „Агромах“ за данъчни измами

В сряда и четвъртък Специализираната прокуратура, ГДБОП и служители на НАП са извършили претърсвания в Пловдив, Благоевград, Лом и София. Това се случило в рамките на разследване на дейността на търговските дружества „Агромах“ ЕООД (един от строителите на автомагистрала „Струма“ и „Пътища Пловдив“ АД (придобито от „Агромах“ през 2014 г.)

Разследвани са и дъщерни дружества на двете предприятия, които са участвали като подизпълнители при изграждането на строителни обекти.

Според прокуратурата, дружествата от групата на „Агромах“ и „Пътища Пловдив“ са позлвали доставки от две буферни дружества – „Кей пласт“ и „Кей транс гео“, като през тези дружества са били предоставяни фалшиви документи (вероятно фактури за покупки). По този начин те са укривали ДДС – през представянето на фалшиви документи за данъчен кредит към буферните фирми.

Самите буферни дружества пък получавали от своя страна фалшиви документи за схемата от кухи фирми, регистрирани на социално слаби лица. Според прокуратурата общата щета за бюджета от тези действия на „Агромах“ и „Пътища Пловдив“ е в размер на 14 млн. лв.

Прокуратурата съобщава, че при претърсванията и изземванията в Лом са били открити и иззети златни накити на стойност 500 хил. лв. Когато органите на реда щурмували базата на „Агромах“ в Благоевград пък хванали служителка на фирмата, която се опитала да изнесе 1 млн. евро в сак.

През последните години „Агромах“ се превърна в един от честите спечелили обществени поръчки в строителството. През май 2015 г. „Агромах“ и „Пътища Пловдив“, заедно с „Хидрострой“ и „Алве Консулт“ бяха избрани да строят лот 3.1 от магистрала „Струма“, след като получиха максимума от 100 точки за предложената техническа оферта. Сумата за изграждането на магистралата, предложена от консорциума беше 139 млн. лв.
През 2011 година „Агромах“ е била пред фалит, работници са напускали масово, изведнъж от 2012 година досега тя излиза в предните редици на строителния бизнес в България. През 2014 година купува пловдивската строителна компания „Пътища Пловдив“, печели строителството на отсечка по магистрала „Струма“ и връзката между „Марица“ и „Тракия“.
Само от тези две спечелени поръчки фирмата е прибрала над 4 милиона лева. Според едно от проучванията на строителния бизнес, „Агромах“ е спечелила в последните години самостоятелно поръчки за над 80 милиона лева, а в консорциуми- за над 180 милиона лева.

От специализираната прокуратурата не можаха да уточнят кой период обхваща разследването, нито дали има обвиняеми.

Comments

comments