Разбирателството свекърва-снаха – мисия възможна

Психолозите са сигурни, че още при запознанството ви с вашата бъдеща свекърва може с голяма точност да си представите как ще се развият отношенията ви с любимия.
Всяко семейство си има уникален език, с който членовете му си предават емоции и всеки получава първите си знания как да общува с другите чрез примера на родителите си. В семейството се формира базовата представа как е устроен светът. В началото на ХХ в. унгарският психоаналитик Шандор Ференци пише, че различните начини на изразяване на чувствата са причина хората често да не разбират преживяванията на другите. Точно заради това си струва бъдещата снаха да наблюдава внимателно как са поставени отношенията в семейството на любимия Съвет към снахите: Помнете, че независимо дали мъжът е имал щастливо детство или е израснал в деспотичната среда, имате всички шансове да започнете съвместния си живот начисто. Трябва обаче да разберете какво се е случвало в неговото семейство, преди да се появите вие.

Сценарий 1
Свекърва като орлица
Пример: Наталия (23) не направила добро впечатление на бъдещата си свекърва при първата им среща. Майката на любимия се отнесла към нея подозрително и хладно. Веднага я предупредила, че нейният син има слаб стомах и се нуждае от особени грижи и внимание. Цялата вечер се въртяла около него, подбирала му яденето, следяла дали го изяжда, допълвала чинията, въпреки плахите му опити да откаже. А когато Наталия го помолила да стане и да му донесе вода, майката го изгледала направо стръвнишки.

Опасност: Според повечето психолози такава свекърва държи да види у снаха си своята приемница, която ще продължи грижите за сина Рецептата: За да преодолеят неблагоприятните последици, партньорите трябва открито да говорят за своите чувства и заедно да очертаят границата, която свекървата не бива да преминава. Най-добре е двойката веднага да заживее отделно.

Сценарий 2
Не всичко се казва

Всеки си има някакви тайни, но ако синът редовно крие от майка си важните събития в своя живот, си струва да се замислите защо го прави.
Пример: Петър, бъдещият съпруг на 25-годината Ана, не сметнал за необходимо да осведоми майка си, че от половин година с Ана са заедно. Това станало ясно при леко конфузни обстоятелства. Ана и Петър случайно си разменили мобифоните и така тя се чула с бъдещата свекърва. И разбрала, че майката изобщо не подозира за нейното присъствие в живота на Петър. „Като разбрах, че за половин година, откакто живеехме заедно, той не беше казал на майка си за мен, направо ми причерня и вечерта се скарахме с Петър“, казва Ана. Около месец по-късно той я запознал с майка си. Бъдещата свекърва се оказала пряма и приятна жена. Щом се убедила, че Ана не е някоя лекомислена фукла, а е сериозно момиче с добра работа, веднага се изпълнила с доверие към нея.

Опасност: Според психолозите фактът, че синът не е разказал на майка си за своята приятелка, е тревожен. Обяснението е или че за момента е смятал връзката за несериозна, или че в неговото семейство не е прието да се говори за лични преживявания. За този феномен дори си има термин – „алекситимия“, т.е. неспособност да разбираш и изразяваш своите чувства. Не е изключено в бъдеще Петър да не може да формулира съкровените си желания и да ги споделя с Ана, а това ще подкопае връзката им.

Рецептата: Добре е двойката да потърси помощта на специалист. Ако жената сама се заеме да „лекува“ мъжа си, рискува да се превърне в „мама“, а до какво ще доведе смяната на ролите, е трудно да се предвиди. Но във всички случаи няма да е добре за отношенията между влюбените.

Сценарий 3
Приятелки, а не съперници

Пълната противоположност на предния сценарий са твърде близките отношения между майка и син. Ако мама добре знае колко жени е имало в живота на сина Пример: Камелия (23) има чудесни отношения с майката на Андрей и често се виждат. Обръща се към нея с малкото й име Нели. Камелия си обяснява това с възрастта на Нели, която е
родила Андрей съвсем млада, а сега е в средата на 40-те.

Опасност: Не е лошо, ако майката е близка със сина си и с неговата приятелка. Въпреки това подобни отношения крият подводни камъни. „Внедрявайки“ се в живота на сина, майката нарушава личното му пространство. Оформя се силен женски съюз. Има риск Камелия твърде много да се приобщи към свекървата, забравяйки, че трябва да гради с мъжа си живот като двойка. Освен това той може да се отдалечи и от двете – щом на жените и така им е добре, то без него ще им е още по-добре.

Рецептата: Трябва да се поставят граници. Камелия трябва да разреди срещите си със свекървата и да се постарае да отделя на мъжа си не по-малко внимание, отколкото на неговата майка.

Сценарий 4
Като дъщеря и майка

Едно от разпространените обръщения към свекървата е „майко“, но не всяка свекърва изпитва майчински чувства към снаха си. Истината е, че това се случва по-скоро рядко.
Пример: Надя (24) се запознала с майката на приятеля си Тодор, когато отишла да го види, докато той боледувал от грип. На вратата я посрещнала мама Цвети и тутакси я прегърнала с думите: „Наде, дъще, колко хубаво, че дойде!“ Надя била стъписана от усещането, че с тази жена сякаш са се познавали цял живот. Пили кафе и си говорили, а мама Цвети показвала и искрена загриженост за Надя, все я питала дали не й е студено.

Опасност: Обръщението „дъще“ красноречиво говори, че мама Цвети приема своята бъдеща снаха като член на семейството. Жена като нея едва ли ще ревнува сина си. Няма да се меси и в отношенията им, а ако те имат нужда от помощ, ще прояви деликатно и тактично съпричастност. Но сближаването на снаха и свекърва може да бъде опасно, ако двете влязат в коалиция и започнат да ръководят Тодор.

Рецептата: За не възниква подобна ситуация, младите трябва да се постараят да не допускат в семейството си трети човек.

Сценарий 5
Снаха и свекърва – партньори

Пример:

Марина (27) смята, че много є е провървяло със свекърва й. Запознали се, когато майката дошла да погостува на сина си Иван. Тя била приятна, общителна и доброжелателна. Интересувала се от плановете им за лятото, но не засягала лични теми, не задавала провокативни въпроси. Не се учудила (или поне не го показала), че
Марина останала да спи при Иван, а на сутринта станала рано, за да им приготви палачинки. Марина си спомня, че Иван казал с
усмивка:“ На мама толкова й се иска да я харесаш!“

Този пример, според психолозите, демонстрира зрели отношения между
майка и син. Майката приема неговия избор, защото му има доверие, защото е
успяла да възпита самостоятелен мъж и не се притеснява за бъдещето му.
Затова и първата є среща с бъдещата снаха преминава в приятелска атмосфера.
Майката иска синът є сам да гради бъдещото си семейство, защото смята че
точно това ще направи и нея щастлива.

Comments

comments