Радан Кънев: Съдебната мафия се е окопала във Висшия съдебен съвет

Големият въпрос е какво предлага реформата и срещу какво е насочена. Едва тогава ще можем да кажем и кой е срещу нея. Така коментира развитието около прокарването на промените в закона за съдебната власт Радан Кънев.
Според него, големият проблем на българското правосъдие е мафията и корупцията, а не бавния съдебен процес. Кънев посочи и примери с бавно правосъдие във водещи европейски страни като Франция и Белгия.
„Висшият съдебен съвет бе опънал чадър над Софийски градски съд и неговия председател Владимира Янева. Това е едно от местата, където се е окопала съдебната мафия”, каза още лидерът на ДСБ.
Кънев определи публикацията в столичен вестник за нарушение в договори за обществени поръчки в Министерството на правосъдието, след която прокуратурата се самосезира, като „активно мероприятие”. Според него, има медии с последователна политика срещу реформите, страшно ще е ако те имат съмишленици сред магистратите.Той определи като „куха съдебно-медийна атака” случващото се с проверката на Министерството на правосъдието, тръгнала от вестникарска публикация, за която не се знае дори кой е автор. Лидерът на ДСБ каза, че в определени случаи прокуратурата работи като „черна ПР агенция“.

Comments

comments