Работниците на „Пиринска мура“ ще съдят предприятието

Почти  150 работници, които напуснаха  злополучната фирма „Пиринска мура“ в Банско през юли, ще съдят предприятието за неизплатени заплати, пише standartnews.com. За да могат да предявят претенциите си пред магистратите, те ще трябва да представят документи за точните суми, които им дължи дружеството на американския бизнесмен Александър Грос. Затова тази сутрин над 100 души дойдоха пред портала на завода за производство на столове.

Основен проблем е, че в българското законодателство няма краен срок, в който работодателят трябва да се издължи. Уговорката с шефовете е до този1316614651.lin1111

петък хората да си получат парите. Тъй като работниците се съмняват, че този срок ще бъде спазен, те поискаха служебни бележки от предприятието.

„В началото на месец юли управителят уведоми служителите, че името на „Пиринска мура“ вече е сменено с „Мебели Грос“ и им предложи договори за преназначение в новата фирма за половин година с изпитателен срок. Хората обаче не се съгласиха, тъй като никой не им дал гаранция, че ще получават заплатите си навреме. Повечето от 270-те работници отидоха на борсата“, заяви председателят на КНСБ в Пиринския край Емануил Манолов.

През февруари след серия протести, включително и блокада на пътя Разлог-Гоце Делчев край Банско, се наложи среща със собствениците на завода, които са в САЩ. На 19 февруари след 7-часови преговори бе подписано детайлно споразумение в община Банско в присъствието на работниците, синдикатите и членовете на надзорния съвет Исак Оберландер и Александър Грос. В него бяха фиксирани срокове за изплащане на забавените тогава с месеци възнаграждения, поради което работниците обявиха гражданско неподчинение.

Comments

comments