Първото дело за тероризъм в България влиза в съда

Първото в най-новата история на България дело за тероризъм влиза в съда, съобщава БНТ. Атентатът на летището в Сарафово, който на 18 юли 2012 г. отне живота на петима израелски туристи и българския шофьор на автобуса им, ще бъде гледано от Специализирания наказателен съд в София в понеделник. То е там, защото извършителите бяха припознати от прокуратурата за организирана престъпна група (ОПГ).

Подсъдими са Мелиад Фарах – ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан – с канадско и ливанско гражданство. Макар да са обявени за издирване с червена бюлетина на Интерпол, засега двамата не са открити затова делото срещу тях ще се води задочно.

За престъплението „тероризъм“ е предвидено наказание от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

По делото са събрани 80 тома материали, направени са 100 експертизи от всякакъв характер и специфика. По време на почти 4-годишното разследване имаше огромен брой съдебни поръчки, чието изпълнение доведе до многократни удължавания на срока.

Comments

comments