Пълен е приютът за бездомни кучета в Благоевград

Откакто се разбра за приюта, се появиха кучета „туристи“.Над 10 кучета са осиновените досега.
Пълен на 100 % е приютът за бездомни кучета в община Благоевград. 73 са кучетата, които в момента живеят в помещенията, изградени в село Мощанец. Разходите по отглеждането, кастрирането и обезпаразитяването на кучетата са изяло за сметка на община Благоевград.
„Лошото, че откакто се разбра, че имаме приют, съвсем отговорно мога да кажа, че имаме кучета „туристи” в Благоевград и нещата стават трудни“, каза Кирил Манов.
При положение, че приютът е пълен, по закон ние ги залавяме, кастрираме, чипираме и ги връщаме там където сме ги хванали с изключение на детски градини и училища.
Според действащите законови разпоредби кучетата остават в приюта до тяхната естествена смърт.
„В момента МЗХ пусна едно писмо с предложение до общините да се промени този закон, но това е на високо ниво. Хубаво е, че има цялостна национална политика по този проблем, който не е проблем само на Благоевград, а на цяла България и, когато се вземат кардинални решения и промени в закона, ще се вземат мерки“, допълни Манов.
Вече има над 10 кучета от живеещите в приюта, които са намерили нови стопани. Всеки, който иска, може да осинови безстопанствено четириного и да си избере сред обитателите на приюта в Мощанец.

Comments

comments