Пчелари протестират срещу новите законови норми

Законови промени може да сринат пчеларството у нас, предупредиха производители на протест пред парламента. Демонстрацията се състоя въпреки оттеглянето на текстовете, с които пчелните семейства трябваше да напуснат населените места.
Протестиращите поискаха и удължаване на мораториума върху използването на опасни пестициди.
Припомняме, в мотивите за законовите промени като причина за преместване на кошерите бяха посочени множество инциденти с ужилени.
Пчеларите са категорични, че трябва да има удължаване на мораториума върху използването на пестициди. На въпрос дали пчелите крият опасност за хората, дългогодишният пчелар Владимир Каменов заяви, че ужилванията от пчели в страната са едва 1% от всички останали инциденти с ухапване от животни.
Организаторът на протеста Николай Куменов на свой ред заяви, че 85% от кошерите на пчеларите в България са в населените места. Сред тях има и бенефициенти по специални програми, които имат договори за 5 години, с които се задължават да не изместват кошерите си. В противен случай ще трябва да върнат парите, които са получили от пчеларските програми.
Исканията на протестиращите са за строг контрол на посегателствата върху пчелни семейства, пресичане на кражбите и спиране на нерегламентираното пръскане на земеделски площи, което убива хиляди пчелни семейства годишно.
Демонстрантите заплашиха с мащабни протести, ако не властта не се съобрази с исканията им.

Comments

comments